Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, cinstit în parohia Rediu
Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul. Acest sfânt ocroteşte de un secol biserica parohiei Rediu, Protopopiatul Iaşi 1. Lăcaşul de cult a fost supus în ultimii ani unui amplu proces de reconsolidare, în prezent fiind pregătit pentru pictură.
Sărbătoarea Sfântului Grigorie Teologul a fost marcată în mod deosebit în parohia Rediu din Protopopiatul Iaşi 1. Biserica cu hramurile "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Grigorie Teologul", care face parte din patrimoniul naţional, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Oamenii au urcat pe colina unde se află biserica parohială, înconjurată de mormintele eroilor care au căzut pe fronturile de luptă în timpul Războiului de Independenţă din 1877, în timpul Primului Război Mondial şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Credincioşii au venit în sfântul lăcaş pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, dar şi pentru a se ruga pentru sufletele celor care se află în odihna veşnică. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de patru preoţi. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut la finalul slujbei de pr. Răzvan Scurtu, misionar de caritate la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie "Elena Doamna" din Iaşi, care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii Sfântului Grigorie Teologul. În acelaşi timp, pr. Răzvan Scurtu a remarcat jertfelnicia înaintaşilor care au zidit biserica parohiei Rediu, apreciind efortul enoriaşilor şi al autorităţilor locale de a reconsolida şi înfrumuseţa lăcaşul de închinăciune. După slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de Te Deum pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu în anul care a trecut. A urmat slujba Parastasului pentru ctitori, pentru preoţii, cântăreţii şi membrii consiliului parohial mutaţi în lumea veşniciei. Părintele paroh Ştefan Tulan şi-a exprimat bucuria pentru faptul că la slujba hramului a slujit alături de alţi trei preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor şi pentru că oamenii au venit la biserică să-l cinstească pe Sfântul Grigorie Teologul. Biserica parohiei Rediu a împlinit în luna septembrie a anului trecut 100 de ani de când a fost târnosită, fiind sfinţită în anul 1911 de către vrednicul de pomenire patriarh Nicodim Munteanu. Anul trecut, pe 11 septembrie, credincioşii din parohie au marcat împlinirea unui secol de existenţă a sfântului lăcaş prin organizarea unei sesiuni de comunicări în care s-a evidenţiat importanţa existenţei bisericii din Rediu, aflată în proces de consolidare şi restaurare. În ultima perioadă, lucrările de reconsolidare au avansat, astfel că sfântul lăcaş este pregătit pentru veşmântul picturii. În cursul acestui an va fi montată centrala pe lemne. Fondurile vor fi asigurate de Primăria Rediu şi de primarul comunei Rediu, Vasile Haidău. Apoi va continua dotarea sfântului lăcaş cu mobilier, tencuirea exteriorului, refacerea casei de prăznuire şi a clopotniţei. Persoanele care doresc să ajute la reconsolidarea Bisericii Rediu-Tătar pot face donaţii în contul RO07RNCB017504050 4280001, deschis la Banca Comercială Română, filiala Iaşi.