Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Nicolae ne arată chipul bunătăţii lui Dumnezeu
„Sfântul Ierarh Nicolae, ca păstor de suflete, a arătat milostivirea lui Dumnezeu-Tatăl, împlinind prin fapte, nu doar în cuvinte, îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, care spune: «Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv» (Luca 6, 36)”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de învăţătură rostit ieri, 6 decembrie, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.
Patriarhul României a subliniat în predica rostită în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală faptul că Sfântul Nicolae este iubit de copii, întrucât el este darnic şi smerit.
După ce a prezentat viaţa şi virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că acest sfânt a îmbinat în viaţa sa milostenia cu smerenia, din iubire faţă de cei aflaţi în nevoi. „Această îmbinare între milostenie sau dărnicie şi smerenie sau discreţie este esenţa chipului său luminos, bun. Sfântul Nicolae a dat dovadă de o iubire smerită, discretă, de o iubire care nu umileşte pe cei săraci, ci îi încurajează, îi ridică şi îi confirmă în demnitatea lor de fiinţe create după chipul lui Dumnezeu Cel Smerit şi Milostiv. Sfântul Nicolae este un sfânt pedagog, îndreptător credinţei şi chip al blândeţei, al smereniei şi al milostivirii. El este icoana dreptei credinţe, icoana bunătăţii, iar prin chipul său luminos arată că bunătatea sufletului este cea dintâi calitate a sfinţilor”, a spus Preafericirea Sa.
„Biruinţa vine prin bunătate!”
Patriarhul României a arătat că în Biserică sfinţii cei mai populari nu sunt întotdeauna cei mai învăţaţi, ci cei mai milostivi. „Sfântul Nicolae este cunoscut atât în Biserica Răsăriteană, cât şi în Biserica Apuseană. Numele Nicolaos înseamnă popor biruitor sau popor învingător şi el a biruit prin bunătate. Noi considerăm adesea că biruim prin violenţă, prin viclenie, prin forţă, prin aranjamente, dar Sfântul Nicolae ne spune că adevărata biruinţă a omului asupra duhurilor rele, a diavolului şi a răutăţii din lume este biruinţa sau victoria prin bunătate, prin smerita iubire şi prin iertare şi dărnicie. Deci, Sfântul Nicolae este simbolul unei civilizaţii a credinţei creştine milostive. El este simbolul unei civilizaţii în care se cultivă generozitatea, milostivirea, ajutorarea celor care au nevoie de ajutor. Deci, biruinţa vine prin bunătate. Este biruitor cel care biruieşte răul săvârşind binele, cel care biruieşte patima egoistă prin dărnicie. Omul care este darnic este mai fericit decât cel care primeşte, pentru că se aseamănă cu Dumnezeu Cel darnic, generos şi milostiv. Iată cum sfinţii, în general, şi, în special, Sfântul Ierarh Nicolae ne arată chipul bunătăţii lui Dumnezeu, ne arată că vom birui patimile egoiste, personale şi colective prin dărnicie, prin bunătate, prin smerita iubire”, a evidenţiat Părintele Patriarh Daniel. La final, Preafericirea Sa le-a transmis tuturor persoanelor care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, sau derivate din acest nume, urări de sănătate, binecuvântare şi ajutor în lucrarea duhovnicească. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală, au fost rostite ectenii pentru odihna sufletului Majestăţii Sale Regele Mihai I al României.