Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Ierarh Spiridon a fost prăznuit la Oradea
Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, a fost prăznuit la Oradea, paraclisul de la demisolul Catedralei episcopale fiind sub ocrotirea spirituală a sfântului, alături de Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Ierarh Nectarie.
Noua Catedrală episcopală din Oradea s-a bucurat de prezenţa Întâistătătorului Episcopiei Oradiei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, la Sfânta Liturghie, săvârşită în sobor de ieromonahi, preoţi, ierodiaconi şi diaconi în paraclisul de la demisol. În cadrul slujbei, absolventul de teologie ortodoxă Ioan Paleu a fost hirotonit diacon misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama paraclisului cu hramurile "Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei", "Sfinţii Ierarhi Atanasie, Chiril şi Ioan cel Milostiv, patriarhii Alexandriei", şi "Sfântul Ierarh Nectarie al Pentapolei" de la Mănăstirea "Sfânta Cruce" din Oradea, iar diaconul Traian Nojea a fost hirotonit preot misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama Catedralei episcopale "Învierea Domnului" din Oradea, urmând să fie un ajutor de nădejde în organizarea de noi programe culturale şi educaţionale. La final, noul preot a fost hirotesit duhovnic, iar pr. Aurelian Petru Sotoc, paroh la Cărăsău şi secretar al Protopopiatului Tinca, a fost hirotesit iconom-stavrofor. În cuvântul de învăţătură, PS Sofronie a arătat că "Sf. Spiridon a fost un om simplu, dar profund cunoscător al adevărurilor de credinţă, păstor de oi, devenit mai târziu păstor de suflete, fiind ales ca episcop în Trimitunda Ciprului. A participat la cel dintâi Sinod Ecumenic de la Niceea din 325, fiind cunoscut în întreaga lume prin minunea pe care a săvârşit-o, transformarea unei cărămizi în cele trei elemente componente, focul, apa şi pământul, arătând, prin analogie, dogma Preasfintei Treimi, anume că Dumnezeu este întreit în Persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, dar Unul în Fiinţă". Evlavie pentru Sfântul Spiridon şi în Bihor "Sfântul Spiridon este un sfânt foarte iubit de poporul nostru, fiind cinstit îndeosebi în Ţara Românească şi Moldova, dar şi în părţile noastre. Sunt bine cunoscute cele două ctitorii din Bucureşti ce se află sub ocrotirea acestui sfânt, "Sfântul Spiridon-Vechi" şi "Sfântul Spiridon-Nou", trecute prin grele încercări în timpul regimului comunist ateu, dar care, prin rugăciunile sfântului, au reînviat. Iar în oraşul nostru de reşedinţă avem, pe lângă acest sfânt lăcaş de la noua catedrală, închinat Sfântului Spiridon, şi o biserică de lemn ce poartă hramul sfântului făcător de minuni", a mai spus PS Sofronie. La final, ierarhul Oradiei a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru frumoasa zi şi pentru darurile pe care le-a oferit Bisericii Sale de sărbătoarea Sfântului Spiridon. Bunilor credincioşi dreptmăritori le-a urat multă sănătate, mult spor duhovnicesc şi bucurii sfinte, pentru a întâmpina Naşterea Domnului cu inimile deschise şi sufletele pline de lumină.