În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Ierarh Spiridon cinstit la Mănăstirea Strâmba
La sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strâmba, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului de iarnă.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia l-a numit pe Sfântul Spiridon „de oameni iubitor și de minuni făcător”. Ierarhul a vorbit despre virtuțile și minunile Sfântului Ierarh Spiridon, dar și despre faptele de milostenie ale sfântului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Athanatos” al bisericii militare din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonierul-adjutant principal Bogdan Bejinaru. La chinonic, interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Cornelia Bodescu au cântat colinde.
Pr. protos. Paisie Pașcu, duhovnicul mănăstirii, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, apoi a adresat mulţumiri celor prezenţi.
La slujbă au luat parte autorități civile și militare, credincioși, între care mulți îmbrăcați în straie populare specifice Văii Bârgăului.
Mănăstirea „Sfântul Ierarh Spiridon”, așezată la marginea satului Strâmba, în partea de nord a comunei Josenii Bârgăului, a avut primul hram în anul 1999, când au început lucrările de construcție ale ansamblului monahal. Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. Mănăstirea are și un hram de vară, „Duminica Tuturor Sfinților”. În prezent, se fac finisaje la biserica de zid și se lucrează la un nou corp de chilii. Obştea de călugăriţe este formată din șase maici, stareță fiind monahia Iustina Ignat.