„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfântul Ioan Botezătorul, cinstit în Transilvania
La sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe proorocul care L-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în apele Iordanului, moment în care Sfânta Treime S-a arătat oamenilor. Sfântul Ioan Botezătorul este, după cuvintele Mântuitorului, cel mai mare om născut din femeie, model de sfinţenie pentru toţi oamenii, îndeosebi pentru monahi.
Azi, 7 ianuarie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, oficiază Sfânta Liturghie în Biserica cu hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului“ din parohia Turda Nouă II. Înaintea Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei oficiază o slujbă de binecuvântare a locaşului de cult.
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, este prezent în municipiul Târgu Mureş la biserica din cartierul Unirii. Ierarhul slujeşte Sfânta Liturghie şi rosteşte cuvântul de învăţătură.
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, oficiază Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Oradea, cu ocazia hramului.
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, oficiază Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfântul Evanghelist Luca“ de la Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului din Zalău.
Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, săvârşeşte Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Parohia Haţeg I, Protopopiatul Haţeg.
Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“, Parohia Sălişte II, Protopopiatul Sălişte.
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, oficiază Sfânta Liturghie la Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie“ din Cluj-Napoca.
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ Scărişoara Nouă, judeţul Satu Mare.
Hramuri de Sfântul Ioan Botezătorul
Numeroase locaşuri de cult din zona Transilvaniei, printre care mănăstiri şi schituri, se află sub ocrotirea Sfântului Ioan Botezătorul. Între acestea se află Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“, din staţiunea Poiana Braşov, judeţul Braşov, Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul“ (Radu Negru), din comuna Lisa, satul Breaza, judeţul Braşov. Azi este hram şi la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul“ din comuna Valea Popii-Mirceşti, judeţul Alba. Mănăstirea a fost înfiinţată în 1937, în apropiere de reşedinţa episcopală. În 1994 mănăstirea a fost mutată în localitatea Valea Popii-Mirceşti. Tot în Arhiepiscopia Alba Iuliei îşi serbează hramul biserica mică a Mănăstirii Remetea, judeţul Alba.
Festivalul cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului
Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul adună în fiecare început de an sute de tineri din împrejurimile Făgăraşului, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“, cunoscută ca fiind o adevărată catedrală a ţinutului. După oficierea Sfântei Liturghii, în lăcaşul de cult are loc prezentarea cetelor de feciori care vin din întreaga Ţară a Făgăraşului, îmbrăcaţi în costumele tradiţionale.
Cetele sunt însoţite de preoţii şi primarii din comunele din care provin, tinerii fiind încurajaţi, astfel, atât de Biserică, cât şi de autorităţile locale, să ducă mai departe tradiţiile moştenite din străbuni.
Iniţiativa organizării Festivalului cetelor de feciori din Ţara Făgăraşului aparţine Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
După ce colindă în Catedrală, cetele de feciori participă la parada care are loc în centrul oraşului, apoi urcă pe scena amenajată de oficialităţile locale pentru eveniment. Aici, vătafii, conducătorii cetelor, îşi prezintă grupurile, iar cetele urcă pe scenă pentru a-şi prezenta dansurile şi tradiţiile specifice. Festivalul de la Făgăraş încheie seria manifestărilor dedicate obiceiurilor de iarnă în Arhiepiscopia Sibiului, între care una dintre cele mai reprezentative manifestări de acest gen este cea de la Sălişte, judeţul Sibiu. Aici, Cetele de juni din Mărginimea Sibiului, dar şi de mai departe, participă, după sărbătoarea Crăciunului, la tradiţionalul festival care datează de aproape un secol.