De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Ioan cel Nou, serbat la Suceava şi Iaşi
Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“ şi-a serbat ieri hramul. Cu acest prilej, sute de credincioşi din toată ţara au participat la slujba Sfintei Liturghii. Pelerinii s-au închinat la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou şi au luat apă sfinţită de la izvorul sfântului. Tot ieri şi-a cinstit ocrotitorul Biserica Nicoriţă din Protopopiatul Iaşi 2.
Biserica Ortodoxă l-a prăznuit ieri pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Sute de credincioşi au participat de ziua sfântului la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“, unde se află şi moaştele sfântului martir. După cum ne-a spus arhim. Vartolomeu Chira, stareţul mănăstirii, în cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor prezenţi la slujba de hram, IPS Pimen a vorbit despre viaţa Sf. Ioan cel Nou, despre răbdarea şi curajul de care a dat dovadă acest sfânt. „Credincioşii s-au umplut de bucurie şi mulţumire sufletească, plecând la casele lor cu mult curaj, înnobilaţi sufleteşte de prezenţa lui Hristos euharistic în inimile lor şi a Sf. Ioan cel Nou, la ale cărui moaşte s-au închinat cu toţii“, ne-a mărturisit stareţul mănăstirii. Aşa cum este tradiţia, în fiecare an, pe 2 iunie, se face un pelerinaj de la Biserica „Sf. Ioan cel Nou“ până la izvorul sfântului, unde se oficiază slujba Aghezmei. Pelerinajul de ieri a fost condus de IPS Pimen, înconjurat de un sobor de 20 preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi veniţi din toată ţara. Zidirea bisericii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou“ a fost începută de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Ştefan cel Mare, în 1514, şi terminată de Ştefăniţă Vodă, fiul lui Bogdan, în 1522, aşa cum ne arată şi pisania aflată deasupra uşii de intrare în pridvor. A fost ridicată în primul rând pentru a face faţă mulţimii credincioşilor care veneau să se închine moaştelor pe care mănăstirea le adăposteşte din anul 1589. Până la această dată, moaştele s-au aflat, încă de la aducerea lor de la Cetatea Albă, în 1402, în Biserica Mirăuţilor, fosta Catedrală mitropolitană. Biserica Nicoriţă din Iaşi şi-a cinstit ocrotitorul Tot ieri şi-a serbat hramul Biserica „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“ - Nicoriţă din Iaşi. Programul liturgic a început luni, 1 iunie, cu slujba Vecerniei, a Litiei şi a Acatistului, oficiată de un sobor de 12 preoţi. La finalul acestei slujbe a avut loc întrunirea Cercului pastoral nr. 1 al Protopopiatului Iaşi 2. Ieri dimineaţă a fost oficiată slujba Aghezmei, care a fost urmată de slujba Utreniei şi de Sfânta Liturghie. „După săvârşirea Sfintei Liturghii am făcut pomenirea pentru ctitorii bisericii, la finalul căreia toţi credincioşii au primit, ca în fiecare an, un pachet cu alimente“, ne-a relatat pr. paroh Ioan Leonte. Biserica „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ din Iaşi a fost zidită pe locul unde, la 1402, au fost întâmpinate moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, împreună cu ierarhi şi întreaga Curte Domnească. Actuala biserică a parohiei ieşene, ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, a fost zidită în anul 1627 de Nicoriţă Baltag, pe locul uneia mai vechi, din lemn.