În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Sfântul Ioan Valahul, sărbătorit de tineri
Tinerii din cadrul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) - filiala Sector 2 l-au sărbătorit ieri, 12 mai, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, ocrotitorul organizaţiei de tineret. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi la Biserica „Sfânta Treime“ - Popa Rusu din Capitală, unde se află o numeroasă comunitate de tineri.
IAnul acesta a fost prima sărbătorire a Sfântului Mucenic Ioan Valahul ca ocrotitor spiritual al Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Sector 2, înfiinţată în luna decembrie a anului 2014. Sfântul Mucenic Ioan Valahul a fost ales ocrotitor al LTCOR - filiala Sector 2 datorită faptului că este un sfânt tânăr mărturisitor român, ale cărui virtuţi sunt pilde de urmat de către tinerii creştini ortodocşi. „Este o bucurie pentru Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Sector 2, din Protopopiatul Sector 2 Capitală, ca să-l aibă ocrotitor pe Sfântul Ioan Valahul, un sfânt tânăr, mărturisitor român, care a primit mucenicia la doar 18 ani. A fost lucrarea lui Dumnezeu şi a Sfântului Mucenic Ioan Valahul alegerea sfântului ocrotitor pentru tinerii din cadrul ligii noastre, care reprezintă, precum spunea un părinte duhovnicesc, «floarea de primăvară neveştejită a Bisericii noastre creştine», fiindcă vedem în viaţa Sfântului Ioan Valahul câteva virtuţi pe care unii dintre tinerii noştri le au, iar alţii ar trebui să le aibă sau ar trebui să-i ajutăm ca să le aibă, precum: virtutea ascultării, mărturisirea, fecioria şi dragostea pentru credinţă, ţară şi Dumnezeu“, a explicat diac. Georgian Ciprian Tudor, preşedintele LTCOR - filiala Sector 2. „Este frumos să urmăm exemplul sfinţilor, mai ales al sfinţilor români, fiindcă şi pe teritoriul ţării noastre a fost sfinţenie şi poate fi în continuare dacă noi vom găsi o cale în viaţa noastră pentru a urma acestor sfinţi“, a spus tânărul Andrei Dediu.
După săvârşirea Sfintei Liturghii, pr. Ioan Popescu, protoiereul Protopopiatului Sector 2 Capitală, a vorbit tinerilor şi credincioşilor prezenţi despre rolul tinerilor creştini în Biserică şi societate. „Am ales biserica Parohiei Popa Rusu pentru prima pomenire a Sfântului Ioan Valahul, în calitate de ocrotitor al tineretului creştin ortodox din protopopiatul nostru, pentru că aceasta are cea mai mare comunitate de tineri, făcând ca biserica să fie una însufleţită, în care tinerii nu doar asistă, ci participă. Tinerii doresc să fie activi, să aibă sarcini în Biserică, fiindcă, astfel, se implică cu foarte multă responsabilitate şi, în felul acesta, avem şi generaţia de mâine în bisericile noastre. De aceea, înfiinţarea unei ligi a tineretului se dovedeşte a fi una foarte rodnică“, a precizat pr. protoiereu Ioan Popescu.
Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (LTCOR) a fost înfiinţată cu binecuvântarea şi iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cuprinde tineri din cadrul departamentelor de tineret ale parohiilor. „Adunările tinerilor sunt bine-venite şi sunt exemplu şi pentru alţi tineri care ne văd şi pe care, poate, îi antrenăm să se alăture nouă ca să mărturisim pe Hristos şi apoi, aprofundând şi cunoscând credinţa ortodoxă, să vină la biserică şi să se împărtăşească de Hristos“, a mărturisit tânărul Ciprian Ciobanu.
Hramul Ligii Tinerilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Sector 2 s-a încheiat cu concertul „Ecouri ale Învierii“, susţinut de Corala bărbătească ortodoxă „Te Deum Laudamus“, la biserica Parohiei Parc Plumbuita.