Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Sfântul Leontie de la Rădăuţi, sărbătorit la Mănăstirea Bogdana
Astăzi, de sărbătoarea Sfântulului Ierarh Leontie de la Rădăuţi, Mănăstirea Bogdana, din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, îşi serbează hramul. După cum ne-a declarat arhim. Iustin Dragomir, stareţul mănăstirii, sărbătoarea începe la Mănăstirea Bogdana din seara aceasta, cu slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoţi condus de arhim. Iustin, stareţul mănăstirii. Sfânta liturghie va fi oficiată astăzi de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi, consilieri de la Centrul Eparhial şi stareţi de la mănăstirile din zonă.
Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie“, pentru 150 de copii orfani Monument de arhitectură, Biserica „Sfântul Nicolae“, din incinta mănăstirii, a fost ctitorită de voievodul Bogdan Vodă (1359-1365), ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru izbânda în lupetele ce le-a purtat pentru a pune bazele unui stat liber şi independent la răsărit de Carpaţi, în Ţara Moldovei. În timpul domniei lui Alexandru cel Bun, biserica a devenit lăcaş episcopal, episcopii avându-şi reşedinţa în incinta mănăstirii. Unii istorici afirmă că Mănăstirea Bogdana a fost reşedinţă mitropolitană, până la 26 iulie 1401, când Mitropolia Moldovei a fost recunoscută oficial de Patriarhia de la Constantinopol şi scaunul mitropolitan a fost mutat la Suceava. În naosul Bisericii „Sfântul Nicolae“ se află 7 morminte voievodale, printre care cel al lui Bogdan I şi Laţcu Voievod. Tot în pronaosul bisericii se află şi moaştele Sfântului Ierarh Leontie. Biserica închinată Sfântului Leontie a fost sfinţită la 15 mai 2005. Mănăstirea are în incintă şi un aşezământ de copii, închinat Sfântului Ierarh Leontie, care cuprinde 10 vile, o biserică cu clopotniţă, 3 terenuri de sport, o microfermă (pentru porci, vite, păsări etc.), un corp administrativ (cu bucătăria principală, sală de mese, 2 săli de sport, club şi, la subsol, un adăpost de apărare civilă pentru 160 de persoane), precum şi mult spaţiu verde. Aşezământul este destinat îngrijirii a 150 de copii orfani, fără handicapuri fizice şi psihice, care vor fi crescuţi şi educaţi în spirit familial. În prezent, la căminul de copii se lucrează la ultimele finisaje şi se execută lucrările de pictură la Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“, aflată în incinta căminului, sperându-se ca din toamnă căminul să fie pus în funcţiune. Din toamna anului 2007, la Mănăstirea Bogdana se lucrează la complexul mănăstirii de maici, care se vor ocupa de educarea copiilor de la aşezământ. S-a ridicat un complex de chilii, arhondaricul şi s-a pus temelia bisericii cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“, din cadrul mănăstirii de maici. Mănăstirea Bogdana are în incintă şi un dispensar cu un cabinet de analize medicale şi un laborator de kinetoterapie. Manifestările religioase vor continua în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor Mâine, de ziua Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, şi Mănăstirea Putna va fi în sărbătoare. Sfânta Liturghie va fi săvârşită aici de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjuraţi de preoţi şi diaconi, după cum ne-a declarat pr. Dragoş Buta, consilier în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.