Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul Mănăstirii Dâncu, județul Cluj
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit și a predicat la Mănăstirea Dâncu, județul Cluj, cu prilejul hramului.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Credință mărturisitoare”, pornind de la exemplul vieții Sfântului Pantelimon. „«Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri», sunt cuvintele Mântuitorului, din Evanghelia după Matei, capitolul 10, versetele 32 și 33, pe care Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon le-a aplicat întocmai. Era cea de-a zecea persecuție împotriva creștinilor, Pantelimon era un om inteligent, făcuse Filosofia, apoi a făcut și Medicina, era tămăduitor de oameni. (...) Pantelimon a devenit un doctor mărturisitor, Doctor fără de arginți, prin mâna căruia Dumnezeu a făcut multe minuni. Fiind cea de-a zecea persecuție, Galeriu l-a chemat să-i încerce credința, iar după ce a trecut prin multe chinuri și încercări, a sfârșit tăindu-i-se capul. Și-a mărturisit credința lui și pe Domnul Hristos cu o atitudine fermă”, a spus ierarhul. La final, starețul mănăstirii, pr. Cleopa Dobocan, a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare.
Mănăstirea din localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, a fost înființată în anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei. Momentan slujbele se oficiază în bisericuța de lemn, monument istoric, cu hramul „Învierea Domnului”, din 1750. Locașul de cult adăpostește o colecție de icoane pe lemn, realizate în mare parte de Nechita Zugravu, pictor muralist și de icoane, deosebit de prolific între anii 1740 şi 1770, activ nu doar în zona Clujului, ci și în Bihor, Sălaj și Câmpia Transilvaniei. În prezent, se lucrează la edificarea complexului monahal, unde va fi amenajat şi un paraclis cu hramul „Sfântul Pantelimon”.