De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfântul Maslu şi Sfânta Scriptură
Preoţi din cadrul Protoieriei III Capitală s-au întrunit marţi într-un nou cerc pastoral la biserica Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Mercurie" din cartierul bucureştean Titan. Tema întâlnirii pastorale a fost dedicată Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.
În cadrul întâlnirii s-au accentuat importanţa pe care o are Sfânta Scriptură în Biserică şi modalităţile prin care clerul şi credincioşii se pot apropia mai mult de textul Sfintei Scripturi, întrucât "apropierea de textul Sfintei Scripturi ne ajută să depăşim acea acuză cu care se confruntă în permanenţă ortodocşii, precum că sărută Scriptura mai mult decât o citesc", după cum a reliefat referentul întâlnirii, diaconul Cosmin Daniel Pricop, de la Parohia "Delea Nouă" şi asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. În acest sens, s-a propus şi realizarea unui vademecum anual pentru fiecare zi a anului, în care să existe câte un text din Sfânta Scriptură, din Sfinţii Părinţi sau din imnografie, spre lectură şi reflecţie. S-a evidenţiat şi modul interpretării şi receptării Sfintei Scripturi, cu aplicaţie pe Taina Sfântului Maslu. "A fost o primă parte în care am explicat câteva principii de interpretare a Sfintei Scripturi în perspectiva ortodoxă, cu arătarea situaţiilor deosebite cu care se confruntă interpretarea biblică pentru ortodocşi astăzi. Partea a doua a referatului s-a concentrat pe o scurtă exegeză a pasajului biblic din Epistola Sobornicească a Sfântului Iacob, cap. 5, versetele 13-16, în care s-a arătat ce înseamnă boala, gradaţia dintre boala sufletească şi trupească şi faptul că Sfântul Apostol Iacob începe cu dimensiunea duhovnicească şi continuă cu cea trupească, pentru că până la urmă "cele rele", aşa cum mărturiseşte Sfântul Apostol Pavel, "ies din inima omului", iar în inima omului, aşa cum arată şi Mântuitorul Hristos, este şi Împărăţia lui Dumnezeu", a precizat diac. asis. univ. dr. Cosmin Daniel Pricop. După cum ne-a spus protoiereul Dinu Pompiliu, "tema dezbătută în această întâlnire este deosebit de importantă, lucru văzut în modul în care preoţii s-au implicat în acest dialog. Rolul Sfintei Scripturi în Biserică este covârşitor, mai ales că Biserica se ocupă cu împărtăşirea cuvântului Dumnezeu". În cadrul Protoieriei III Capitală, cercurile pastorale se desfăşoară în mai multe centre. Următorul cerc pastoral se va organiza la biserica Parohiei Foişor.