Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfântul Mucenic Laurențiu, sărbătorit la Sibiu
Un sobor de preoți și diaconi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit joi, 10 august, în ziua de prăznuire a sfântului ocrotitor al ierarhului. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Biserica „Sfântul Mucenic Laurențiu” din Cartierul Arhitecților, aflat în apropierea Sibiului.
La Sfânta Liturghie săvârșită la un Altar de vară din apropierea lăcașului de cult menționat au particpat numeroși preoți, monahi și credincioși din Arhiepiscopia Sibiului, veniți să se roage pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurențiu și să‑l felicite în ziua de cinstire a sfântului ocrotitor, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le‑a vorbit celor prezenți despre viața, martiriul și lucrarea filantropică a Sfântului Mucenic și Arhidiacon Laurențiu.
„A trăit în secolul al III‑lea și a fost martirizat în anul 258. El este unul dintre martirii cinstiți în toată Biserica. A fost diaconul Papei Sixt, care şi el a fost martirizat în aceeaşi perioadă, în timpul prigoanei creştine sub diferiţi împăraţi. Împăratul Valerian, care mai presus decât ceilalți a dat un decret prin care toți cei care erau socotiți sau se declarau creștini sau slujitori ai lui Hristos au fost martirizați, l‑a omorât pe Papa Sixt, dar ucenicul lui a venit înainte să ceară sfat și papa i‑a spus: «Du‑te și ia tot ce are Biserica din Roma și împarte săracilor». S‑a dus și toate bunurile le‑a dat celor săraci. Au aflat că el este cel care deține tezaurul, l‑au prins, l‑au supus la chinuri și l‑a obligat să dea înapoi acest tezaur. El le‑a cerut îngăduință de trei zile, zicând: «În trei zile, vă aduc tot tezaurul acesta înapoi vouă». Și după trei zile a venit cu toți săracii din Roma și a zis: «Aceștia sunt tezaurul de seamă al Bisericii». Cunoscând toate lucrurile acestea și mai ales primind numele acesta, după o schimbare în viața mea, totdeauna m‑am gândit și mi‑am asumat această sarcină pe care o avem noi de a‑L mărturisi pe Hristos cu prețul vieții, de a lăsa slujitori în urmă pentru ca ei, atunci când nu vom mai fi, să ne pomenească şi să lăsăm în urma noastră lucrări care să‑i primească pe toți cei care constituie tezaurul sfânt al Bisericii lui Hristos. Toți, fiecare în parte, fiecare suflet creștinesc, sunt un tezaur în fața lui Dumnezeu, un bun şi o binecuvântare a lui Dumnezeu. Nu noi avem vreun merit, ci Dumnezeu ne oferă, în milostivirea Sa, ne cuprinde în dragostea Sa cea nemărginită și apoi are grijă de fiecare dintre noi”, a spus ierarhul.
Recunoștință și felicitări
După Sfânta Liturghie, a fost săvârșit un Te Deum. La final, preotul Ioan Ciprian Cândea, consilierul administrativ‑bisericesc al eparhiei, a adresat cuvintele de mulțumire și de felicitare din partea tuturor celor prezenți. Preotul Ioan Ciprian Cândea a subliniat implicarea statornică a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu în toate lucrările pastorale, misionare și sociale din Arhiepiscopia Sibiului și i‑a oferit ierarhului în semn de preţuire un buchet de flori.
Părintele Mitropolit le‑a mulțumit tuturor pentru prezența la acest moment festiv și duhovnicesc, dar și preoților Iosif Toma și Emil Oancea de la biserica din Cartierul Arhitecților pentru grija purtată la această sărbătoare a întregii eparhii. Ierarhul i‑a îndemnat pe toți la final să slujească Biserica lui Hristos în continuare cu același devotament și cu multă credință.
Ierarhul a oferit mai apoi distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni” dr. Rodica Leporda pentru ajutorul neîntrerupt în activitățile filantropice ale eparhiei, iar preotului Tiberius Macrea i‑a fost oferit Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu”. De asemenea, doamna preoteasă Patricia Maria Sîrbu a primit Ordinul „Anastasia Șaguna”.