În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfântul Mucenic Trifon, sărbătorit în judeţul Galaţi
Ziua de prăznuire a Sfântului Mucenic Trifon reprezintă, în fiecare an, un prilej de bucurie duhovnicească atât pentru obştea mănăstirii aflată sub ocrotirea sfântului, cât şi pentru credincioşii Parohiei Şendreni din judeţul Galaţi, localitate aflată în vecinătatea mănăstirii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor alcătuit din ieromonahi ai mănăstirilor din cadrul eparhiei, după care a fost săvârşită slujba de sfinţire a apei. În continuare, în livada din imediata vecinătate a mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat rânduiala pentru binecuvântarea ţarinilor, viilor şi grădinilor, în cadrul căreia a fost citită rugăciunea Sfântului Mare Mucenic Trifon.
La slujbă, alături de obştea monahală, au participat şi un grup de copii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Şendreni, însoţiţi de cadrele didactice, ostenitorii din cadrul fermei anexe a mănăstirii, precum şi credincioşi din parohiile învecinate. De asemenea, au fost binecuvântate lucrările de construcţie a noii biserici şi capela din incinta mănăstirii, unde ierarhul Dunării de Jos a săvârşit o slujbă de mulţumire. La final, copiii şi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească.
Mănăstirea „Sfântul Mucenic Trifon“ din vecinătatea comunei Şendreni, judeţul Galaţi, se află într-o zonă ce reprezintă un important punct de susţinere a operei filantropice a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin dezvoltarea unor activităţi agricole sistematice. Aceasta fost înfiinţată în anul 2001, pe terenul primit de Arhiepiscopia Dunării de Jos ca urmare a retrocedării suprafeţelor de pământ care au aparţinut Bisericii înainte de 1948. Documentul de înfiinţare a mănăstirii consemnează că aceasta este „loc de rugăciune, de evlavie şi de duhovnicească râvnă spre mântuire“, dar şi „spaţiu al activităţii cinstite şi binevoitoare spre folosul săracilor, al nevoiaşilor, al copiilor de la Orfelinatul eparhial «Sfântul Vasile cel Mare», al celor care primesc hrană în cantinele eparhiei şi al tuturor celor care aşteaptă de la noi semn, sprijin şi iubire“. Piatra de temelie a bisericii care se construieşte în cadrul acestei mănăstiri a fost aşezată de către Arhiepiscopul Dunării de Jos la data de 7 mai 2001. În prezent, noul locaş de cult este ridicat în întregime, iar în interior au fost realizate lucrările premergătoare picturii. (Pr. Gabriel Molocea)