În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Sfântul Nicolae de vară sărbătorit la Oradea
Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Oradea s-a îmbrăcat în haine de praznic, cu prilejul sărbătoririi hramului paraclisului de la demisolul catedralei, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, alături de Sfinţii Ierarhi Spiridon al Trimitundei şi Nectarie al Pentapolei, cu prilejul prăznuirii Aducerii la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, pe 9 mai.
Dacă în 6 decembrie 2010 paraclisul de la demisolul catedralei şi-a sărbătorit pentru prima dată hramul, zi în care cei trei sfinţi ierarhi, mari apărători ai dreptei credinţe şi tămăduitori, Nicolae, Spiridon şi Nectarie, au fost proclamaţi ca ocrotitori spirituali ai paraclisului, pe 9 mai, 2011, s-a prăznuit pentru întâia oară hramul de vară. Hramul a adunat la catedrală numeroşi credincioşi din urbea de pe malurile Crişului Repede, iar aceştia s-au bucurat de binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, diaconul Horea Oprea a fost hirotonit întru preot, pe seama parohiei nou-înfiinţate din localitatea Băile 1 Mai, Protopopiatul Oradea, având misiunea de a construi o biserică nouă, a cărei arhitectură va reproduce biserica veche a Mănăstirii Hodoş-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului. Mirul sfintelor oseminte În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Sofronie a vorbit despre frumoasa legătură dintre textul citit la Apostol şi cel din Evanghelia zilei, prezentând în cuvinte alese martiriul Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. De asemenea, chiriarhul Oradiei a arătat importanţa rugăciunii şi a practicării virtuţilor în vieţile sfinţilor, precum Sfântul Ierarh Nicolae, ale cărui moaşte au fost salvate din mâinile necredincioşilor şi aşezate spre cinstire în Italia, unde se află şi în zilele noastre: "Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, trăitor în primele veacuri creştine, a fost un mare apărător al dreptei credinţe, un mare binefăcător şi rugător, făcând nenumărate minuni. Providenţa divină a rânduit ca moaştele sale să ajungă în Italia, la Bari, pentru că, dacă ar fi rămas în Asia Mică, sub stăpânirea semilunei, astăzi creştinătatea ar fi fost lipsită de odorul de mare preţ al moaştelor sale". Astfel, "în ziua de 9 mai a fiecărui an, în Biserica Sfântului Nicolae din Bari este obiceiul ca să fie scos sfântul mir care curge din osemintele sfinte, arătânduse prin aceasta că sfântul este viu, chiar dacă a adormit. Acest sfânt mir care curge din moaştele marelui ierarh ne întăreşte pe noi, credincioşii, în credinţa şi puterea lui Dumnezeu, care lucrează în vieţile sfinţilor şi după moartea acestora, fiind o călăuză pentru noi pe calea sfinţeniei, ce duce la Împărăţia lui Dumnezeu, în slava Preasfintei Treimi, în Biserica triumfătoare din ceruri, unde nădăjduim să ajungem şi noi, cei de pe pământ, din Biserica luptătoare", a mai spus PS Sofronie.