În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfântul Paisie Aghioritul, prăznuit la Mănăstirea Pantocrator din Beclean
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul, marți, 12 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a liturghisit la Mănăstirea Pantocrator din Beclean, cu prilejul hramului.
Mănăstirea din Beclean este singurul așezământ monahal din România care îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul. IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre viața și învățătura sfântului athonit, evocând câteva amintiri personale legate de întâlnirea cu Sfântul Paisie, în anul 1991, la Muntele Athos.
Cu acest prilej, ierarhul a acordat distincţii deputatei Diana Morar, lui Petru Miron şi Nicolae Mureșan, pentru implicarea activă în viața Bisericii și în procesul de edificare a așezământului monahal. De asemenea, tuturor copiilor și tinerilor prezenți le-a oferit cărți duhovnicești. La finalul slujbei, starețul mănăstirii, pr. Luca Gheberta, a mulțumit ierarhului, oficialităților și tuturor celor prezenți la hramul mănăstirii.
Mănăstirea Pantocrator, cu hramul „Sfântul Paisie Aghioritul”, este situată în cartierul Valea Viilor din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, pe locul unei vechi clopotnițe. Așezământul monahal a fost înființat la 1 iunie 2017, prin implicarea proin-protopopului Vicențiu Doru Zinveliu, la inițiativa și cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei, care, în anul 1991, la Muntele Athos, l-a cunoscut personal pe Sfântul Paisie Aghioritul. Complexul monahal este compus din biserica de zid, Altarul de vară și casa monahală care cuprinde: stăreția, chilii, trapeza, biblioteca și clopotnița.