La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfântul Pantelimon, cinstit la mănăstirea maramureşeană Petrova
Sfântul Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a fost cinstit cu ocazia hramului paraclisului, la demisolul noii biserici a Mănăstirii Petrova, Protopopiatul Vișeu. Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de o parte a membrilor Grupului psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
La momentul chinonicului, Iulia Ioana Vlad, absolventă a Școlii Populare de Artă „Liviu Borlan” și elevă la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, a interpretat o cântare bisericească închinată Maicii Domnului.
„Ziua de prăznuire a sfinților, care sunt casnicii și prietenii lui Dumnezeu, prin mutarea în cereștile lăcașuri la vremea rânduită, este un prilej de mare bucurie duhovnicească. Astfel, ziua de 27 iulie a anului 305 a fost momentul când Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon a suferit moarte mucenicească în timpul domniei lui Dioclețian, pentru mărturisirea lui Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.
La final, protos. Agathon Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova, a mulțumit ierarhului și a dăruit, din partea mănăstirii și a preoţilor slujitori, o icoană cu chipul Maicii Domnului - „Iubitoarea”.