Marți, 14 ianuarie 2025, conform calendarului neîndreptat, credincioșii ortodocși au sărbătorit Tăierea-împrejur după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Ciucur Mingir, Protopopiatul Cimișlia, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Sfântul Procopie, serbat în două biserici din Moldova
Biserica noastră îl pomeneşte mâine, în Duminica a V-a după Rusalii, pe Sfântul Mare Mucenic Procopie, care ocroteşte bisericile parohiilor Milişăuţi, Protopopiatul Rădăuţi, şi Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamţ. În aceste parohii s-au desfăşurat ample lucrări de construcţie sau reabilitare.
Parohia "Sfântul Mare Mucenic Procopie" - Milişăuţi, Protopopiatul Rădăuţi, îşi serbează mâine hramul. Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi în Biserica "Naşterea Maicii Domnului" a parohiei. La final se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori şi se vor oferi pachete cu alimente celor prezenţi. "La hramul parohiei noastre sunt invitaţi părinţi consilieri de la Centrul eparhial Suceava, dar şi preoţi de la parohiile din împrejurimi. Am primit binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, de a sluji în biserica nouă a parohiei. Sfântul lăcaş se află în stadiul de pictură. Întrucât în acest an hramul va fi serbat într-o zi de duminică, aşteptăm un număr mare de credincioşi care să se roage alături de noi", a spus pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă, care este protopop al Protopopiatului Rădăuţi. Biserica "Sf. M. Mc. Procopie" din Milişăuţi a fost construită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, fiind dărâmată în timpul Primului Război Mondial. În anul 1994 a început reconstrucţia unei biserici noi cu hramul "Naşterea Maicii Domnului". "Ne gândim să cerem binecuvântare de la Înalt Preasfinţitul Pimen ca al doilea hram al bisericii noi să fie Sfântul Procopie. Acest hram este tradiţional, fiind serbat încă din timpul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare", a remarcat pr. paroh Petru Lupăştean-Barfă. Tot mâine, va îmbrăca straie de sărbătoare biserica parohiei Hârtop, Protopopiatul Piatra Neamţ. Sfântul lăcaş a fost ridicat în anul 1912 în timpul păstoririi preotului Ştefan Mareş. Din anul 2004 biserica devine parohială, după ce a fost filie a parohiei Itrineşti. "În ultimii ani au fost restaurate stranele, catapeteasma, uşile şi zidurile exterioare. Uşile diaconeşti şi cele împărăteşti au fost îmbrăcate în foiţă de aur. De asemenea, prin contribuţia credincioşilor noştri, s-a vopsit acoperişul lăcaşului de închinăciune, care se afla în stare de degradare", a declarat pr. paroh Iustin Rotariu.