În ajun de sărbătoare, cu prilejul hramului, la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, va fi susţinută conferinţa „Grija față de bolnavi: o exigență morală a
Sfântul Prooroc Isaia, serbat într-o parohie din Protopopiatul Iaşi 1
Singura biserică din Moldova, aflată în satul Cârlig, comuna Popricani, judeţul Iaşi, închinată Sfântului Prooroc Isaia, şi-a serbat ieri hramul. Sfântul lăcaş va fi resfinţit în acest an de Înalt Preasfinţitul Teofan, după ce a fost supus unui amplu proces de restaurare şi înfrumuseţare.
Biserica noastră l-a pomenit ieri pe Sfântul Prooroc Isaia, care a trăit în Ierusalim, pe vremea regelui Manase, fiul lui Iezechia, cel care l-a tăiat cu ferăstrăul, dându-şi astfel sfârşitul mucenicesc. Credincioşii din parohia Cârlig, dar şi din Iaşi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi. În acest an, pe 28 octombrie, Biserica "Sfântul Prooroc Isaia" va fi resfinţită de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sfântul lăcaş a fost izolat şi pictat în interior, iar la exterior va fi lambrisat. De asemenea, au fost restaurate icoanele de pe catapeteasmă şi iconostas. Toate aceste lucrări s-au realizat cu sprijinul enoriaşilor, al donatorilor şi al sponsorilor din ţară şi străinătate. În apropierea bisericii a început să fie ridicată, în urmă cu cinci ani, casa parohială, terenul fiind donat de domnul Mihai Bârzu. "Nădăjduim ca anul acesta să terminăm construcţia casei parohiale, întrucât preotul trebuie să fie între enoriaşii lui. Am dorit ca această locuinţă să fie spaţioasă atât pentru preotul paroh, cât şi pentru cei care vor călca pragul casei parohiale. La casa parohială mai sunt de efectuat câteva lucrări, însă nădăjduiesc, prin mila lui Dumnezeu şi a donatorilor, să le putem finaliza. Mulţumim familiei Zaharia Ştefan şi Cătălina, care, deşi sunt ieşeni, s-au mutat în Australia. De acolo, au purtat de grijă pentru bisericuţa din Cârlig şi au sprijinit lucrările derulate", a spus pr. paroh. Daniel Adumitroae. Biserica cu hramul "Sfântul Prooroc Isaia" datează din anul 1816, fiind construită de un ieromonah care a dat hramul bisericii după numele său. După datele existente, nu se poate stabili cu exactitate cine a fost ieromonahul Isaia, însă cert este faptul că acesta a ctitorit biserica cu binecuvântarea vrednicului de pomenire mitropolit Veniamin Costachi. Sfântul lăcaş este construit în partea de nord-vest a satului, din bârne de lemn căptuşit cu scândură în interior şi exterior, pe temelie de piatră, având o înălţime de aproximativ 0,75 m. Intrarea în biserică se face prin vest. Din pridvor se urcă în clopotniţă. Biserica şi-a păstrat arhitectura intactă, suferind modificări doar la interior.