Patru cete de colindători au vestit joi, 19 decembrie 2024, la Reședința Patriarhală, marea bucurie a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe
Sfântul Proroc Ilie, cinstit la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud
La sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, 20 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Nușeni, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.
Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită în Altarul de vară al așezământului monahal, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.
După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Profetul, omul lui Dumnezeu”, evidențiind virtuțile Sfântului Ilie: „Două mari virtuți strălucesc în personalitatea Sfântului Proroc Ilie: pe de o parte, om al lui Dumnezeu fiind, e omul rugăciunii, pe de altă parte, este filantrop, adică iubitor de oameni, face bine oamenilor. (…) Dacă vrem să îl urmăm pe Sfântul Ilie, să fim rugători și, în același timp, să fim filantropi, adică să facem fapte bune, multe fapte bune față de semenii noștri, pentru că atunci ne vom asemăna cu Prorocul Ilie, ne vom asemăna cu sfinții lui Dumnezeu. Întotdeauna, dar în mod special în vremurile acestea când sunt atâtea încercări, de exemplu această pandemie, pe care a îngăduit-o Dumnezeu, noi nădăjduim să treacă. Poate că tocmai în aceste timpuri așteaptă Dumnezeu să fim și rugători, și filantropi, să fim buni și să Îl mărturisim pe Hristos”.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit ierodiacon pe rasoforul Grigorie Foltiș.
Iniţiativa înființării Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din localitatea bistrițeană Nușeni, Protopopiatul Beclean, a aparținut vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.
Acesta a aprobat, în 1991, înființarea unei mănăstiri în ținutul său natal, pe un teren obținut în 1933 de Episcopul Nicolae Ivan. Obştea, condusă de starețul Paisie Iloaie, numără în prezent 20 de vieţuitori, care desfăşoară o amplă activitate misionară, implicându-se în diverse campanii umanitare.