Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Sfântul Simeon Noul Teolog cinstit pe Valea Caşinului
Biserica cu hramurile "Buna Vestire" şi "Sfântul Simeon Noul Teolog" din parohia Mănăstirea Caşin II, Protopopiatul Oneşti, şi-a cinstit, în urmă cu două zile, ocrotitorul. Hramul sfântului lăcaş, unic în ţara noastră, a fost ales de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Parohia Mănăstirea Caşin II, aflată pe Valea Caşinului, a îmbrăcat straie de sărbătoare acum două zile, când şi-a serbat al doilea hram. Enoriaşii din parohie şi din alte sate învecinate s-au adunat în sfântul lăcaş pentru a-l cinsti prin rugăciune pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Vineri seara au fost oficiate slujba Pavecerniţei şi Acatistul Sfântului Simeon Noul Teolog. Sâmbătă dimineaţă s-au oficiat slujba Utreniei, Sfânta Liturghie şi pomenirea pentru cei adormiţi. Cu acest prilej, pr. paroh Ioan Bârgăoanu a citit un cuvânt de învăţătură al Sfântului Simeon Noul Teolog dintr-una din catehezele sale în care vorbeşte despre Sfânta Împărtăşanie. Totodată, părintele paroh a vorbit celor prezenţi despre importanţa vieţuirii Sfântului Simeon Noul Teolog. La sfârşitul slujbei, în casa praznicală a parohiei Mănăstirea Caşin II a avut loc o agapă frăţească pentru 50 de persoane nevoiaşe. Tot lor li s-au împărţit daruri aduse la biserică ca jertfă pentru cei adormiţi. "Aici sunt credincioşi evlavioşi" Lucrările la sfântul lăcaş al parohiei Mănăstirea Caşin II au început în anul 2001. Acum, credincioşii au biserică nouă, construită în stil ştefanian, cu acoperiş din tablă de cupru. În prezent se lucrează la pictura în frescă. Hramul Bisericii Mănăstirea Caşin II a fost ales de Preafericitul Părinte Daniel, care a remarcat apropierea studentului teolog de atunci, Ioan Bârgăoanu, faţă de scrierile şi învăţătura Sfântului Simeon Noul Teolog. "Credincioşii din parohie primesc cu mare drag cuvintele învăţăturii evanghelice. Cei care cunosc comuna noastră ştiu că aici sunt credincioşi evlavioşi. Avem enoriaşi mai în vârstă care se împărtăşesc cu lacrimi; sunt adevărate modele pentru noi", mărturiseşte pr. Bârgăoanu, care explică că, deşi anul acesta este unul greu pentru parohia care-şi pictează biserica, cu toţii nădăjduiesc în ajutorul lui Dumnezeu şi în susţinerea continuă a Consiliului parohial şi a Comitetului de femei. Anul trecut, în noiembrie, parohia Mănăstirea Caşin II a organizat Simpozionul "Imnele iubirii dumnezeieşti ale Sfântului Simeon Noul Teolog - 1.000 de ani de la compunerea lor".