Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfântul Sinod s-a întrunit în ședință de lucru
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a prezidat ieri, 25 octombrie, ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În prealabil a fost săvârșită o slujbă de Te Deum în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale de către Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.
Cuvântul din deschiderea ședinței întrunite în Sala Sfântului Sinod a Reședinței Patriarhale a fost rostit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a vorbit despre aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica pe Colina Patriarhiei pentru sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. „Pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica l-am numit în aceste zile «Bucureșteanul», pentru că s-a născut în 1787 în București și a fost botezat la Biserica Visarion. În noaptea de miercuri spre joi a poposit racla cu moaștele și a avut loc slujba de priveghere în biserica nouă ridicată lângă locul fostei biserici în care el a fost botezat și a primit numele Constantin, care prin călugărie i-a fost schimbat în Calinic. Am adus anul acesta moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica la București nu doar pentru că este bucureștean de origine, ci și pentru că se împlinesc 150 de ani de la trecerea sa la Domnul. A fost un ierarh care toată viața a rămas cu trăirea de călugăr foarte intensă, de aceea s-a și retras din scaun mai înainte de sfârșitul vieții sale și a revenit la mănăstirea unde a ctitorit o mulțime de lucrări. Lui i se atribuie aceste cuvinte rostite când era stareț al Mănăstirii Cernica: «Nu am venit aici ca să mă odihnesc în ostenelile altora». A construit o biserică nouă, incinta și alte biserici, printre care și biserica mare de la Mănăstirea Pasărea, unde se află înmormântată mama Sfântului Calinic, născută Floarea și Filofteia după ce a devenit monahie. Sfântul Ierarh Calinic este deodată un monah râvnitor și un ierarh foarte harnic, misionar, o îmbinare exemplară între isihie ca rugăciune permanentă și o activitate deosebită edilitară și pastorală. În plus, a fost un fervent militant pentru Unirea Principatelor Române. De aceea, în acest An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 ne amintim și de cei care au pregătit, prin «unirea de bază» - a Principatelor Române, «unirea de vârf» din 1918 de la Alba Iulia, precedată de Unirea Basarabiei și Unirea Bucovinei cu Regatul României. Sfântul Calinic este și un sfânt al unității și al comuniunii românești. De aceea, am dorit să fie cinstit în mod deosebit cu prilejul ședinței de lucru și al ședinței solemne a Sfântului Sinod, plasate în legătură cu hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Propunere de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan
Între temeiurile aflate pe ordinea de zi, Patriarhul României a anunțat propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei de canonizare a Episcopului Dionisie Erhan al Cetății Albe-Ismail. „Programul ședinței de lucru a Sfântului Sinod este foarte bogat și foarte divers. Avem, în primul rând, de definitivat mai multe texte liturgice ale slujbelor și acatistelor unor sfinți deja canonizați. În mod deosebit, se propune spre canonizare un ierarh român basarabean: Dionisie Erhan, un militant luptător pentru Unirea Basarabiei cu România și un om plin de zel misionar și de râvnă. Propunerea vine din partea Sinodului Mitropoliei Basarabiei. Avem o bucurie pentru că în primăvară la Iași am făcut proclamarea canonizării Sfântului Iosif Naniescu, cel Milostiv, originar tot din Basarabia, iar acum, spre sfârșitul anului dedicat unității de credință și de neam și făuritorilor Marii Uniri din 1918, avem propunerea de canonizare pentru un ierarh care a fost foarte activ în toată lucrarea de unire a Basarabiei cu patria-mamă, Regatul României”, a încheiat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Pe ordinea de zi a ședinței de lucru a Sfântului Sinod se mai află subiecte de ordin pastoral, rapoarte ale activităților interne și externe ale unităților bisericești, subiecte privitoare la învățământul teologic și activitățile social-filantropice din Patriarhia Română. Totodată, Patriarhul României a anunțat tipărirea Pastoralei Sfântului Sinod la prima Duminică a Postului Nașterii Domnului din anul 2018, care va fi citită în toate bisericile pe 18 noiembrie.
Astăzi are loc ședința solemnă a Sfântului Sinod dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.