În Duminica a 28-a după Rusalii, 15 decembrie, Biserica noastră a făcut pomenirea Sfinților Strămoși după trup ai Mântuitorului. Cu acest prilej, în mijlocul iubitorilor de Dumnezeu, credincioși și pelerini,
Sfântul Spiridon cinstit în Catedrala sa din București
Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis patriarhal din București, și-a serbat astăzi, 12 decembrie, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Sărbătoarea a fost întâmpinată printr-un bogat program liturgic și pastoral, care a culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită în ziua hramului de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon reprezintă unul dintre popasurile duhovnicești importante ale lunii decembrie pentru bucureșteni, în această zi Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis patriarhal, cinstindu-și ocrotitorul. Hramul a început în ajun prin purtarea raclei în care sunt așezate cinstitele sale moaște în procesiune și săvârșirea slujbei Privegherii.
În ziua hramului, în mijlocul pelerinilor a poposit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte: pr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal; pr. prof. univ. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal; pr. Teodor Gradinaciuc, consilier patriarhal; pr. Remus Marian, consilier patriarhal; pr. Sorin Eusebiu Argintariu, secretarul Cancelariei Sfântului Sinod; pr. Mihai Pavel, inspector patriarhal; pr. Marian-Mugurel Crăciun, șef Serviciu Personal în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor; pr. protoiereu Victor Lucian Georgescu de la Protopopiatul Sector 1 Capitală; arhid. Alexandru Bordea, consilier patriarhal; arhid. Cristian-Mihail Zamfir, consilier eparhial, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit textul scripturistic lecturat, evidențiind iubirea de oameni a Mântuitorului, Care a vindecat numeroși bolnavi și oameni posedați de duhuri necurate. „Sfântul Luca precizează un aspect foarte important pentru noi, anume că mulți se străduiau să se atingă de hainele Mântuitorului, pentru că ieșea din El o putere mare care îi vindeca pe toți. Lucrul acesta arată că Mântuitorul nu era un simplu om, nici doar un proroc, ci era Fiul lui Dumnezeu făcut Om pentru noi și pentru a noastră mântuire, și că trupul Său omenesc luat din Fecioara Maria și unit în mod deplin cu dumnezeirea era un trup vindecător. Vedem pe întreg parcursul celor patru Evanghelii că, de cele mai multe ori când Mântuitorul vindecă un bolnav sau înviază un mort, Se atinge de trupul acestuia, ceea ce confirmă această încredere a mulțimilor care Îl urmau pe Iisus că din El iese o putere mare care îi vindecă pe toți. (…) Mântuitorul, fiind Logosul lui Dumnezeu, prin Care toate s-au făcut, săvârșește minuni și cu cuvântul. La porunca Lui se potolesc vânturile și valurile învolburate ale mării, se înmulțesc pâinile și peștii, iar Evangheliile rețin un exemplu de mare credință, venită nu din partea unui fiu al poporului iudeu, ci din partea sutașului roman, care vine la Mântuitorul să îi vindece sluga doar cu cuvântul. Așadar, Mântuitorul vindecă deodată cu cuvântul gurii Sale, cu puterea Sa dumnezeiască de a zice și a se face, dar și prin atingere”, a spus ierarhul.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre viața virtuoasă și slujirea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, precum și despre evlavia credincioșilor pentru acesta. „Pentru virtuțile lui deosebite, pentru bunătatea lui, pentru multele lui milostiviri față de cei săraci, oamenii l-au ales pe preotul Spiridon episcop într-o mică cetate din Cipru numită Trimitunda, unde a desfășurat o activitate pastorală și misionară excepțională, după cum arată și viața sfântului. Sunt reținute o mulțime de minuni care dovedesc grija sa pentru oamenii bolnavi, singuri, săraci, nedreptățiți de autorități, călători, de la învierea unor morți până la prefacerea unui șarpe în aur, cu care a făcut posibilă cumpărarea de grâu pentru un om care era amenințat cu moartea prin înfometare, aducerea de ploi în vreme de secetă, eliberarea unor oameni nevinovați, osândind în somn pe judecătorii nedrepți. (…) Dumnezeu i-a dăruit ca și după moarte să umple și să săvârșească binele acolo unde este nevoie de el. De aceea, slujitorii bisericii din Corfu, unde se păstrează sfintele sale moaște întregi, constată că papucii de catifea care i se pun în picioare la o bună bucată de vreme sunt uzați, murdari sau au fire de iarbă, ceea ce arată că dacă în timpul vieții sale pământești Sfântul Spiridon a fost mereu grabnic ajutător al celor aflați în lipsuri, darul acesta l-a primit și după moartea sa, până în zilele noastre”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaș, iar în încheiere, Preasfinția Sa a transmis un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Patriarhal Daniel pentru activitatea desfășurată în această biserică reprezentativă din centrul Capitalei. Părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu a mulțumit Preafericirii Sale pentru delegarea Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, iar ierarhului prezent pentru slujire și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i o icoană cu chipul Maicii Domnului.
Manifestările prilejuite de sărbătoarea hramului catedralei se vor încheia în această seară printr-un concert de colinde.