La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfântul Teodor Stratilat prăznuit în Capitală
Astăzi este hramul paraclisului bisericii Parohiei "Sfânta Fecioară Maria" din Protoieria III Capitală. Prăznuirea ocrotitorului, Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, este prilej de bucurie, întrucât săptămâna trecută au fost terminate lucrările de pictură.
În doar trei ani, la intersecţia Căii Dudeşti cu strada Stan Judeţu din Capitală, s-a ridicat Biserica "Sfânta Fecioară Maria". Lăcaşul de cult este pe două niveluri, demisolul care serveşte pentru slujbele religioase, închinat Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, şi biserica mare, închinată Naşterii Maicii Domnului. Săptămâna trecută s-au încheiat lucrările de pictură în tehnica "al secco" la Paraclisul "Sfântul Mare Mucenic Teodor", adică pictură murală cu caracter monumental care se execută pe tencuială uscată. De asemenea, s-au terminat şi lucrările de tencuire a pereţilor bisericii mari pentru realizarea picturii în tehnica fresco.
Fiind hram, se va face mângâiere la săraci după venitul bisericii. Astfel, părintele paroh Ţeugea a precizat că fiecare credincios va primi câte un pachet "spre folosul trupului şi al sufletului şi pentru ca oamenii să înţeleagă că Biserica este alături de ei oricând".
Programul liturgic a început de aseară cu săvârşirea Vecerniei şi a slujbei Acatistului Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, săvârşită în sobor de preoţi, de la parohiile învecinate, iar astăzi, Sfânta Liturghie, de asemenea în sobor de preoţi.