Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Sfântul Vasile cel Mare - reper în trăirea şi apărarea credinţei ortodoxe“
Preoţii din Protopopiatul Iaşi 2 s-au întrunit ieri în şedinţa de primăvară, prezidată de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor. Cu acest prilej, Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba Sfintei Liturghii la Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ - vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi.
În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului Eparhial Iaşi a avut loc ieri întrunirea preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2, ce a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii. La finalul Sf. Liturghii, Înalt Preasfinţitul Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a spus câteva cuvinte despre Sfântul Vasile cel Mare, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc anul acesta 1.630 de ani. „Unul dintre marii Părinţi ai Bisericii, Sfântul Vasile cel Mare, a alcătuit o Sfântă şi dumnezeiască Liturghie pe care o săvârşim de zece ori de-a lungul anului bisericesc. Sf. Vasile cel Mare este cel care fundamentează şi cel care hrăneşte cu har şi binecuvântare întâlnirea pe care o avem astăzi cu preoţii din Protopo-piatul Iaşi 2. Sfântul Vasile cel Mare este inspiraţie pentru călugări, izvor de binecuvântare şi model de urmat pentru arhierei, pâine şi apă duhovnicească izvorâte din teologia şi viaţa sa pentru preoţi şi, în acelaşi timp, chip al creştinului desăvârşit“, a amintit Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Modelul Sfântului Vasile a inspirat activităţi şi instituţii social-filantropice în Arhiepiscopia Iaşilor Lucrările şedinţei au fost deschise de pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, care şi-a exprimat în numele celor 168 de preoţi din cele 155 de parohii, a celor 8 preoţi de caritate şi a celor 9 părinţi stareţi din Protopopiatul Iaşi 2, bucuria de a-l avea în cadrul întrunirii pe IPS Teofan. Pr. Nicolae Dorneanu de la parohia „Sf. Mahramă“ şi „Sf. Martiri Brâncoveni“ a prezentat tema „Viaţa şi opera Sf. Vasile cel Mare - inspiraţie pentru lucrarea preoţilor“, în care a evidenţiat faptul că părintele capadocian, omagiat în acest an de Biserica Ortodoxă Română alături de alţi Sfinţi Capadocieni, reprezintă un model şi o pildă de rugăciune. „Pentru noi, preoţii, opera şi activitatea Sf. Vasile cel Mare sunt pilde în slujire. În lucrarea noastră pastorală, dacă împlinim lucrarea lui Hristos, Sf. Vasile cel Mare este prezent, fiind pildă de rugăciune atunci când săvârşim Sfânta Liturghie care-i poartă numele. Sf. Vasile cel Mare nu numai că a scris, dar a şi învăţat. Deşi tânăr, a scris cu înţelepciunea unui bătrân, cu putere şi cu multă pătrundere. Sf. Vasile cel Mare este admirat pentru întreaga sa activitate, nu numai pentru ceea ce a scris. Când a început zidirea Vasiliadei, în anul 372, mulţi dintre cei care i-au ascultat intenţia l-au invidiat şi chiar au încercat să-l împiedice. Atunci când lucrăm pentru mântuirea sufletelor poporului, suntem convinşi că Dumnezeu ajută. Pentru noi, preoţii, Sf. Vasile cel Mare reprezintă un reper în trăirea şi apărarea credinţei ortodoxe. La nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, modelul Sf. Vasile cel Mare a inspirat activităţi şi instituţii cu caracter social şi filantropic“, a subliniat pr. Nicolae Dorneanu. După această prezentare, Părintele Mitropolit a făcut câteva completări cu privire la viaţa şi activitatea Sf. Vasile cel Mare, urmând ca mai apoi să se discute probleme administrative.