„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, sărbătorit de credincioşii din Moldova
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte astăzi pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Cu acest prilej, mai multe lăcaşuri din Moldova îşi serbează hramul. Pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi astăzi la hramul Mănăstirii Putna din judeţul Suceava. După ce, aseară, slujba Privegherii a fost oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, astăzi se va oficia slujba Acatistului Sf. Voievod Ştefan la mormântul marelui domnitor, în cadrul căreia vor sluji preoţi din Cernăuţi şi Basarabia. În continuare, pe un podium amenajat în curtea mănăstirii, va fi săvârşită Sfânta Liturghie.
Tot astăzi se află în sărbătoare Biserica „Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ din cartierul ieşean Podu-Roş, Protopopiatul Iaşi 2. Aici, programul liturgic a început aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a rostit un cuvânt de învăţătură. Astăzi vor fi săvârşite slujba Utreniei, Acatistul Sf. Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânta Liturghie. „După-amiază vom organiza un spectacol cultural-tradiţional susţinut de un grup coral condus de dna Daniela Doroşincă şi de orchestra folclorică «Hora» de la Palatul copiilor din Iaşi. La sfârşit ne va cânta şi dna Sofia Vicoveanca“ a spus pr. paroh Mihai Doroşincă. Mănăstirea aflată pe Muntele Ceahlău, având hramurile „Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ şi „Schimbarea la Faţă“, îşi sărbătoreşte astăzi hramul. Sfântul lăcaş este situat la o înălţime de peste 1.850 de metri. Sf. Voievod Ştefan cel Mare este şi ocrotitorul Centrului misionar-filantropic din Bacău. În cadrul acestui centru s-a ridicat o biserică ce a fost finalizată în anul 2004, deservind atât militarilor din cadrul bazei aeriene Bacău, cât şi credincioşilor din zona de sud a oraşului. Hram va fi astăzi şi la Mănăstirea Miclăuşeni. Paraclisul de vară de la această mănăstire îl are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Lăcaşul a fost ridicat la iniţiativa PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pe locul unde a fost găsită piatra sfintei mese ce a aparţinut vechii biserici a mănăstirii. Astăzi îşi mai serbează hramul parohiile Tătăraşi 2 şi Tomeşti 2, din Protopopiatul Iaşi 2, precum şi parohia Cătămărăşti Deal - Protopopiatul Botoşani şi parohia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ - Protopopiatul Piatra Neamţ. (C. CIOFU)