De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfaturi duhovniceşti pentru 22 de tineri
Săptămâna aceasta, tinerii din Asociaţia Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Craiova, s-au aflat pentru două zile în judeţul Gorj, la Mănăstirea Lainici. Cei 22 de studenţi pelerini s-au bucurat de participarea la sfintele slujbe, vizitarea împrejurimilor şi discuţiile duhovniceşti cu părinţii din obşte.
Organizarea unui pelerinaj la sfârşitul sesiunii a devenit o tradiţie în rândul tinerilor studenţi craioveni. Astfel, după susţinerea examenelor din sesiunea de iarnă, tinerii din ASCOR, filiala Craiova, au mers în pelerinaj la Mănăstirea Lainici. Grupul a participat sâmbătă, 26 februarie, la Sfânta Liturghie. Seara a fost oficiată slujba Acatistului Maicii Domnului "Grabnic ascultătoare", deoarece la mănăstire a fost adusă o copie a acestei sfinte icoane de la Mănăstirea Dohiaru din Muntele Athos. A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele stareţ Ioachim Pârvulescu, dimpreună cu un numeros sobor de preoţi. Părintele Calist, ghidul mănăstirii, a oferit detalii tinerilor despre istoricul acestui aşezământ monahal. În cuvântul de învăţătură, părintele stareţ a arătat celor prezenţi importanţa modului în care petrecem această viaţă, ca prefigurare a celei viitoare: "Evanghelia Înfricoşătoarei Judecăţi trebuie interpretată alegoric, simbolic. Mântuitorul nu are nevoie de mâncare sau apă să-şi astâmpere foamea şi setea, ci pune în lumină faptele bune ale milosteniei, ce ar trebui să fie cartea de vizită a fiecărui creştin. Avem de-a face cu o întreită dragoste: Dumnezeu se bucură de fapta bună, semenul nostru se bucură de asemenea, iar cel care are dragoste primeşte înzecit, ca o pregustare a veşniciei. La Judecata particulară, unele fapte ne vor condamna, iar altele ne vor salva. Dumnezeu are atâta delicateţe, încât nu intervine în viaţa noastră. Ne luminează, ne trimite îngerii Săi păzitori, dar nu impune. Noi putem alege ceea ce dorim, dar suntem deopotrivă responsabili. Până la Judecata universală, făcând acum referire la pomenirea Moşilor de iarnă, sufletul mai poate fi salvat prin rugăciune, milostenie, parastase", a spus părintele Ioachim. Ospitalitatea părintelui stareţ s-a făcut simţită şi de această dată, studenţii plecând de la mănăstire nu doar bogaţi sufleteşte, ci şi cu icoane, cărţi duhovniceşti, calendare.