Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
Sfaturi spre binele studenţilor teologi
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întâlnit ieri cu părinţii profesori, cadrele didactice şi studenţii care formează Consiliul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. Întâlnirea a avut loc în Sala "Conventus" din Palatul Patriarhiei.
Cu această ocazie a fost prezentată şi conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Părintele Ştefan Buchiu, decanul acestei instituţii, va fi ajutat de noi prodecani, părintele lector Gheorghe Holbea, care predă teologia dogmatică şi spiritualitate ortodoxă, şi părintele conferenţiar Constantin Preda, care predă Noul Testament. Părintele decan Ştefan Buchiu ne-a spus că întâlnirea cadrelor didactice cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este un moment special de bucurie şi de conştientizare a vocaţiei speciale a profesorului de teologie, care este chemat să slujească Biserica Ortodoxă, prin educarea viitorilor teologi şi preoţi. "Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut iniţiativa ca prima şedinţă a Consiliului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti în noua legislatură să se întrunească în şedinţă în Palatul Patriarhiei. A fost pentru noi un gest cu multiple semnificaţii. Ne rememorează totdeauna că suntem slujitorii Bisericii, slujim teologia, făcând parte în acelaşi timp şi din Universitatea Bucureşti", ne-a spus părintele decan. Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti s-a angajat să alcătuiască dicţionare şi enciclopedii de teologie ortodoxă, în dialog cu provocările societăţii. "Prezenţa Preafericirii Sale ne-a încurajat să pornim cu multă încredere pe drumul pe care l-am început. Am avut discuţii foarte interesante. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a cerut să avem programe concrete de cercetare, să reînnoim viaţa spirituală a studenţilor noştri, să facem o teologie care să răspundă exigenţelor Bisericii Ortodoxe de astăzi. Preafericirea Sa ne-a cerut ca noi înşine să fim misionari. Ca profesori, să contribuim prin cercetările noastre la publicarea de instrumente extrem de necesare, cum ar fi enciclopedii, dicţionare, nu numai pentru mass-media Bisericii, care are foarte mare nevoie de acestea, dar şi pentru a oferi oamenilor care sunt în Biserică posibilitatea să cunoască tezaurul credinţei ortodoxe", a mai subliniat părintele decan Ştefan Buchiu.