Sute de credincioși au primit binecuvântarea Iordanului, participând cu evlavie și bucurie la rânduielile sfinte prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului, săvârșite la Mănăstirea Radu Vodă din
Sfaturile unui monah athonit pentru credincioși vâlceni
Părintele Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos a susținut vineri, 5 aprilie 2019, o conferință duhovnicească cu tema „Curajul mărturisirii Mântuitorului Hristos astăzi. De la mărturisirea în Africa vrăjitorilor la experiența duhovnicească aghiorită” la Râmnicu Vâlcea. Evenimentul care a reunit un auditoriu numeros a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului.
Înnoirea lăuntrică și dinamizarea viețuirii credinciosului în Biserică au fost parte din argumentele pentru care Arhiepiscopia Râmnicului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a invitat, la jumătatea Postului Mare, pe părintele Damaschin de la Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos să conferențieze la Râmnicu Vâlcea. Totodată, menirea întâlnirii a fost de a pune înaintea vâlcenilor, doritori de viață spirituală mai înaltă, exemplul viu de mărturisire a Ortodoxiei pe tărâmurile africane păgâne de către monahi cu experiență duhovnicească aghiorită.
La conferință au participat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, stareți și starețe, însoțiți de monahi și monahii de la mănăstirile vâlcene, preoți și credincioși de toate vârstele.
Conferința a fost moderată de părintele Ștefan Zară, consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media, care a prezentat relevante aspecte biografice ale părintelui Damaschin Grigoriatul. Grec de origine, a învățat limba română datorită întâlnirilor pe care le-a avut cu părinții Dumitru Stăniloae, Paisie Olaru, Cleopa Ilie, Petroniu Tănase ș.a. și a tradus 42 de cărți din spiritualitatea românească în limba greacă. Părintele Damaschin este ucenic al părintelui Gheorghe Kapsanis (†8 iunie 2014), fost profesor de teologie la Universitatea din Atena, care a păstorit obștea Mănăstirii Grigoriu, precum și un pionier în misiunile ortodoxe în țările din Africa. În acest sens, părintele Damaschin vestește Ortodoxia pe acele meleaguri de peste 20 de ani, traducând foarte multe scrieri duhovnicești și cărți de cult în swahili și sprijinind zidirea de biserici, construirea de spitale, școli, orfelinate etc.
Ortodoxia pe pământul african a pătruns în 42 din cele 56 de țări, însă misiunile ortodoxe întâmpină greutăți din cauza practicilor vrăjitoriei albe și negre. „Oamenii care trăiesc în sate se simt nenorociți, pentru că nu știu nimic despre Dumnezeul adevărat Iisus Hristos. Iată ce ne spun: «Dumneavoastră, europenii, sunteți oameni albi, frumoși, bogați, pentru că Dumnezeul vostru este bogat, alb, bun, vă iubește. Dar noi suntem săraci, cu piele neagră, nenorociți pentru că Dumnezeul nostru este negru, nu ne iubește, este sărac și de aceea suntem așa»”, a spus părintele Damaschin Grigoriatul.
Părintele Damaschin a relatat în continuare o serie de întâmplări prin care s-a adeverit puterea harului dumnezeiesc în fața vrăjilor, precum și neputința pastorilor catolici și protestanți în fața acestora.
„Părintele Jacob Banza, care a fost mai înainte vrăjitor, apoi s-a convertit la Ortodoxie, a găsit un vrăjitor, un copil de 13 ani, iar din discuția avută cu el părintele a aflat că acest copil putea să trimită puterile diavolești asupra oricui îl atingea cu degetul. Dar la întrebarea părintelui dacă poate să îi facă rău și dânsului, copilul a răspuns: «Dumneavoastră, părinții ortodocși, sunteți foc în fața noastră. Nu putem să facem aceasta!» Aceasta este una dintre minunile Ortodoxiei pe pământul african, că Ortodoxia este foc în fața diavolului. […] De aceea și diavolul este neputincios în fața omului care ține legătura cu Biserica lui Hristos, prin primirea botezului, prin spovedanie și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Diavolul a spus prin gura unui posedat: «Noi avem frica pentru acea apă cu care se botează cineva, pentru ceea ce puneți pe piept și pentru ceea ce luați la biserică». Adică trei arme care sunt foc pentru diavol: Botezul, Crucea și Împărtășania”, a spus părintele Damaschin.
Partea a doua a conferinței a fost dedicată întrebărilor participanților. Întrucât întrebările au fost numeroase, iar timpul conferinței nu a permis oferirea câte unui răspuns pentru fiecare, mare parte dintre acestea se vor regăsi în cadrul interviului care va apărea în revista „Martyria” a Arhiepiscopiei Râmnicului.
Pentru folosul duhovnicesc al participanților, părintele Damaschin Grigoriatul a reliefat anumite învățături din experiența duhovnicească aghiorită. Pentru biruirea mândriei, a spus părintele Damaschin, omul trebuie să facă ascultare, să-și taie voia sa și să-și osândească propriile păcate, având lacrimile pocăinței. Astfel, ia naștere smerenia care îl așază pe om pe drumul sfințeniei.
„Putem noi să facem astfel de lucruri? Cred că putem, pentru că avem harul lui Dumnezeu, dar este o problemă în ceea ce privește punerea în faptă a acestora. Trebuie să ne gândim că suntem cei mai mari păcătoși din lume, să ne osândim pe noi înșine. Asta e foarte important, pentru a lupta împotriva egoismului și mândriei. Noi suntem născuți cu mândrie din cauza părinților și strămoșilor noștri până la Adam și Eva. Dar sfinții ce au făcut? Au tăiat acest păcat cu această metodă a pocăinței însoțită de lacrimi. Oamenii din afară caută bucurie, iar diavolul este viclean și atrage oamenii să găsească bucuria în cele care sunt amestecate cu păcate. Însă Dumnezeu Iisus Hristos ne-a promis că o să găsim bucuria veșnică împreună cu Dânsul.
Cum? La început, trebuie să scoatem toate patimile afară, prin lacrimi de pocăință, ca astfel să nu mai urce la inima noastră. Părintele Paisie Aghioritul ne-a spus că dacă vin lacrimile pocăinței, am intrat spre drumul raiului cel veșnic, pe drumul sfințeniei. Această lucrare poate dura 10, 20 de ani. Depinde de starea lăuntrică, dacă plângem până ce toate patimile vor fi scoase. Apoi înlăuntrul inimii va sălășlui harul lui Dumnezeu și vom simți Împărăția cerească”, a explicat părintele Damaschin.
Conferința duhovnicească s-a încheiat cu interpretarea în limba swahili de către părintele Damaschin a Axionului „Cuvine-se cu adevărat”.