Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
„Sfintele icoane sunt o reprezentare fidelă a unei realităţi“
Credincioşii din Botoşani au participat marţi, 5 mai 2015, la conferinţa „Cinstirea sfintelor icoane“. Aceasta s-a desfăşurat la sediul Protopopiatului Botoşani şi a fost pregătită de patru slujitori ai sfintelor altare.
Serile catehetice „Părintele Cleopa Ilie“ au continuat la Protopopiatul Botoşani, prin organizarea conferinţei cu tema „Cinstirea sfintelor icoane“. Aceasta a fost prezentată de pr. Vasile Acatrinei de la Parohia „Sfântul Spiridon“ din Botoşani, de pr. Vasile Micu de la Parohia Ionăşeni, de pr. Relu Enache de la Parohia Pancu - Vorona şi de pr. Cristinel Pavel de la Parohia Băiceni. „Sfintele icoane sunt o reprezentare fidelă a unei realităţi. Dumnezeu a rânduit ca ele să împodobească Cortul Mărturiei, Templul lui Solomon şi sfintele biserici (în Noul Testament). Porunca a doua din Decalog, prin care se interzice idolatria, nu se referă la sfintele icoane, ci la idoli. Idolul este o plăsmuire a minţii umane, deci o ficţiune şi nu conduce mintea omului spre Dumnezeu, ci spre cinstirea materiei. Încă de la crearea omului, Dumnezeu s-a folosit de icoană: «Să facem om după chipul şi asemănarea Noastră» (Facere 1, 26). Cinstirea sfintelor icoane a fost statornicită foarte clar la Sinodul IV local de la Constantinopol (869), arătându-se că ele sunt Sfânta Scriptură reprezentată în culori şi la Sinodul VII Ecumenic de la Niceea (787). Se spune că după cum urechea se desfată prin cuvintele frumoase ale Sfintei Scripturi, tot aşa şi privirea să se bucure de frumuseţea culorilor ce împodobesc sfintele icoane. Reiese deci că icoanele ce împodobesc o biserică sunt Biblia redată în imagini. Prin slujba de sfinţire, peste icoană se revarsă lucrarea harului Duhului Sfânt. Sfintele icoane nu se confundă nici cu Dumnezeu, nici cu sfinţii. Ele reprezintă fidel o realitate sfântă, dar au o putere de tămăduire şi ajutor. Icoanele făcătoare de minuni atât din ţară, cât şi de peste hotare sunt o mărturie prin care se arată că şi astăzi se săvârşesc nenumărate minuni şi de aceea oamenii aleargă cu nădejde şi le cinstesc cu evlavie. Mărturiile Sfinţilor Părinţi despre cinstirea sfintelor icoane şi materialul video prezentat de preoţi au fost grăitoare în sensul acesta“, a relatat pr. misionar protopopesc Petru Fercal, iniţiatorul serilor catehetice. La finalul conferinţei, corul Bisericii „Sfântul Spiridon“ din municipiul Botoşani, dirijat de studentul Alexandru Plian, a susţinut un buchet de cântări duhovniceşti în cinstea sfintelor icoane şi a Învierii Domnului.