Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii 40 de Mucenici, cinstiţi în două biserici moldave
Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ din cartierul ieşean Copou şi-a serbat ieri hramul. Slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfinţite a fost săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Şi Biserica „Sf. 40 de Mucenici“ din Bârlad a fost în sărbătoare.
Singura biserică din Iaşi închinată Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia şi-a cinstit ocrotitorii. Credincioşii au participat luni seara la slujba Vecerniei şi a Acatistului, oficiată de un sobor de preoţi. Ieri-dimineaţă s-a săvârşit slujba Ceasurilor, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, pe care a oficiat-o PS Calinic Botoşăneanul, ca delegat din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul de preoţi şi diaconi a făcut parte şi pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, care a vorbit la sfârşitul slujbei despre modelul de sfinţenie al celor 40 de Mucenici din Sevastia. Au urmat cuvântul de învăţătură al Episcopului-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor şi alocuţiunea părintelui paroh Ioan Rusu, care a spus câteva cuvinte despre sfântul lăcaş în care slujeşte şi despre lucrările care s-au efectuat în ultimul an: a fost consolidată turla bisericii, s-a turnat centura, s-a tencuit la interior şi exterior, s-a schimbat acoperişul cu tablă de cupru. Reprezentanţii Centrului de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu „Sf. M. Mc. Mina“ din cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au strâns la finalul slujbei fonduri pentru persoanele care beneficiază de servicii de îngrijire, medicale, de recuperare şi sociale. În perioada următoare, la „Sfinţii 40 de Mucenici“ vor fi demarate lucrările de pictură de către pictorul Vasile Carp din Bucureşti. Biserica ieşeană ocrotită de Sfinţii 40 de Mucenici a fost ridicată în anul 1760 de către hatmanul Vasile Roset împreună cu soţia sa, Safta. La vechea construcţie s-a adăugat mai târziu un pridvor patrulater cu uşa de intrare în peretele dinspre miazăzi. Forma de cruce a bisericii o dau cele două abside exterioare desprinse din navă. Absida altarului este prevăzută cu două nişe laterale. De-a lungul timpului, sfântul lăcaş a suferit avarii, iar o reparaţie temeinică s-a făcut la 1869, de către Alecu Soroceanu, care a cheltuit peste 1.200 de galbeni. ▲ Al doilea hram pentru o biserică din Bârlad Biserica „Sfântul Dimitrie“ din centrul oraşului Bârlad şi-a serbat ieri cel de-al doilea hram, închinat Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Pe inscripţia de deasupra uşii de la intrarea în naos este scris: „Ridicatu-s-a din snoavă acest sfânt lăcaş din bârne, în preajma anului 1600“. Numele ctitorilor s-a pierdut în negura vremurilor. Biserica, în forma existentă astăzi, a fost construită în anul 1826 pe temelie din piatră şi ziduri din cărămidă. A fost sfinţită la 14 mai 1835 de PS Meletie, episcopul Romanului. Biserica a fost renovată de mai multe ori. A fost refăcută în 1852 de către Ana şi Iordache Ganea, iar între 1894-1896 a fost restaurată din nou, de preotul Dumitru Botez. A fost resfinţită de episcopul Silvestru Bălănescu al Huşilor. În perioada 1939-1941, sfântul lăcaş a fost repictat.