De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cinstiţi în mănăstiri şi biserici
Mai multe biserici şi mănăstiri şi-au prăznuit hramul la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli, pe 29 iunie. Printre acestea se numără şi Catedrala arhiepiscopală din Constanţa. Zidită între anii 1883-1885, Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul episcopului Chesarie Păunescu şi al patriarhului Iustinian Marina, informează basilica.ro. A fost repictată în stil neobizantin cu decoraţiuni şi motive naţionale româneşti de pictorul profesor Gheorghe Popescu şi de Niculina Dona de la Vrancea. Catedrala adăposteşte preţioase moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat în anul 1931, moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, descoperite la Halmyris în anul 2001, moaştele Sfinţilor Zotic, Atal, Camasie şi Filip, Sf. Antipa de la Calapodeşti, ale Sf. Stelian, ale Sf. Auxentie, ale Sf. Simeon Stâlpnicul, ale Sfinţilor Acachie, Ignatie, Eftimie, Mercurie şi Paraschevi, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la Mănăstirea Durău, în timpul episcopului Tomisului, Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromiţa, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte).
IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a participat pe 29 iunie la slujbele oficiate cu ocazia hramului Mănăstirii Râmeţ, potrivit reîntregirea.ro. Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a început duminică seara, iar luni dimineaţa, de la ora 7:00, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu, Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, iar de la ora 10:00 Sfânta Liturghie arhierească. În Arhiepiscopia Alba Iuliei sunt mai multe biserici care îi au ca ocrotitori pe cei doi Apostoli. Astfel, şi-a mai serbat hramul parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Alba Iulia, precum şi parohia din Sântimbru. De asemenea, la sărbătoarea Sfinţilor Ap. Petru şi Pavel, a fost sărbătoare şi la Huşi, potrivit mmb.ro. Pe lângă întronizarea PS Corneliu ca cel de-al 51-lea episcop al Huşilor, Catedrala episcopală şi-a serbat hramul. Biserica a fost construită de Sf. Voievod Ştefan cel Mare, în anul 1495, în cadrul curţii domneşti, funcţionând de-a lungul timpului că mănăstire şi catedrală episcopală. Monument valoros la origine, dar reconstruit în sec. XVIII-XIX, mai păstrează astăzi doar urmele temeliilor şi pisania din vremea marelui voievod. Între anii 1949-1996, episcopia a fost închisă, catedrala funcţionând ca o simplă biserică de parohie, ca un schit, iar apoi ca o mănăstire. Cu prilejul redeschiderii episcopiei, în anul 1996, sfântul lăcaş a fost reparat prin strădania vrednicului de pomenire episcop Ioachim Mareş. Menţionăm, de asemenea, faptul că şi Bisericile Bărboi şi Moara de Vânt, precum şi Mănăstirea Cetăţuia din Iaşi s-au aflat la ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în sărbătoare.