De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, prăznuiţi de ardeleni
Mii de credincioşi au luat parte la hramurile lăcaşelor de cult închinate Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, din Transilvania. Între acestea s-a aflat şi Mănăstirea Rebra-Parva din Ţara Năsăudului.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat, pentru al treilea an consecutiv, cu ocazia hramului, la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ Rebra-Parva, din Ţara Năsăudului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, între care s-a aflat şi protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu. După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a adresat mulţimii un cuvânt de învăţătură.
„Ţara Năsăudului, ştie toată lumea, are splendoarea ei, trecutul ei, dar şi prezentul ei. Ne aducem aminte de Coşbuc, de Rebreanu şi de atâţi mulţi alţi oameni care au făcut mult pentru România. Acum este important ca şi noi, urmaşii lor, să-i onorăm, nu prin ceea ce spunem, ci prin ceea ce facem“, a arătat ierarhul care a amintit că mii de oameni participă, an de an, la această sărbătoare. „Ne rugăm lui Dumnezeu, se crează o comuniune sfântă, iar lucrul important este că se duce steagul credinţei şi al tradiţiei pe mai departe. Ei sunt poporul lui Dumnezeu care cred şi care mărturisesc, cum au crezut şi au mărturisit Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Sfântul Împărat Constantin, de care ne aducem mereu aminte anul acesta, precum şi moşii şi strămoşii noştri“, a mai spus IPS Mitropolit Andrei.
Resfinţirea bisericii din Agrij
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de 26 de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară ridicat în curtea bisericii din Parohia Agrij, Protopopiatul Zalău. Ierarhul a săvârşit şi slujba de resfinţire a locaşului de cult, în urma lucrărilor de reînnoire. La biserica din Parohia Agrij, ridicată între 1906-1909, începând cu anul 2008, sub coordonarea parohului Vasile Man şi prin jertfelnicia celor 250 de familii de credincioşi au avut loc ample lucrări: bolta bisericii a fost refăcută, pereţii au fost retencuiţi şi înfrumuseţaţi cu o pictură nouă, a fost schimbată instalaţia electrică şi policandrele, au fost înlocuite geamurile şi uşile, pardoseala a fost placată cu greso-granit, s-a montat instalaţia de încălzire, iar iconostasul şi mobilierul bisericesc au fost înlocuite. A fost schimbat acoperişul, au fost turnate treptele şi trotuarele, au fost ridicate gardurile, un altar de vară şi două troiţe de lemn. Pentru întreaga activitate, pr. Vasile Man a fost hirotesit iconom stavrofor.
Sfânta Liturghie la Penitenciarul Bistriţa
Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie la Penitenciarul Bistriţa, în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, care sunt şi ocrotitorii sistemului penitenciar din România. La slujbă au participat atât deţinuţii, cât şi cadrele ce lucrează în această unitate de detenţie. Ierarhul le-a vorbit celor prezenţi despre faptele Apostolilor prăznuiţi pe 29 iunie. Cu ocazia hramului, deţinuţii au participat, în cursul săptămânii trecute, la o serie de activităţi religioase, sportive şi cultural-artistice.