La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţii Arhangheli, cinstiţi de românii din ţară şi diaspora
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au fost sărbătoriţi marţi, 8 noiembrie, în mai multe biserici parohiale şi mănăstiri din ţară. În diaspora, bisericile ocrotite de Sfinţii Arhangheli şi-au sărbătorit hramul duminică, ieri 6 noiembrie.
La Mănăstirea "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Galaţi, fost metoc al Mănăstirii Neamţ, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu prilejul hramului în biserica ce are o vechime de peste două secole. După slujbă a fost oficiat un parastas la mormântul arhimandritului mitrofor Teofil Pandele. Ierarhul şi preoţii au mers apoi şi la Şcoala Nr. 24 din apropierea aşezământului monahal, unde au fost oficiate un parastas pentru profesorii trecuţi la Domnul şi o slujbă de mulţumire pentru cadrele didactice, elevi şi părinţii acestora. A urmat un scurt program artistic realizat de elevii şcolii care-i are ocrotitori tot pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Praznicul Sfinţilor Arhangheli a fost prilej de mare sărbătoare la Mănăstirea "Sfinţii Voievozi" din Slobozia. În acest an, credincioşii au avut prilejul de a se închina moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul, care au fost aduse încă de pe 4 noiembrie de la Mănăstirea "Bistriţa" de Vâlcea. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, şi de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.