„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Sfinţii Arhangheli l-au luat în ceruri pe părintele Mihai Mocanu
Duminică, 8 noiembrie 2009, de prăznuirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, s-a mutat la Domnul vrednicul de pomenire preot Mihai Mocanu, slujitor devotat al altarului Bisericii lui Hristos, al culturii teologice şi al sufletelor credincioşilor încredinţaţi lui spre păstorire. De ziua sa onomastică, de hramul bisericii pe care a slujit-o timp de 29 de ani, Hristos Domnul l-a chemat la El de pe patul suferinţei.
Părintele Mihai Mocanu s-a născut la 6 august 1938, în satul Cogeasca, judeţul Iaşi. A absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ, iar în anul 1964 a fost licenţiat al Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Pentru o perioadă scurtă de timp, a fost profesor de istorie în comuna Dobrovăţ din judeţul Iaşi şi ghid la Mănăstirea Humor din judeţul Suceava. În anul 1967, după căsătorie, a fost hirotonit pe seama parohiei Humoreni din judeţul Suceava, iar în anul 1975 este transferat la parohia Hărmăneştii Vechi, Protopopiatul Paşcani, devenind şi preot misionar în cadrul protopopiatului. În anul 1976 este numit protoiereu al Protopopiatul Paşcani, funcţie pe care o ocupă până în anul 1990. Din 1980 este transferat la parohia „Sf. Voievozi“ din Paşcani, de unde se pensionează în anul 2004. Ca preot paroh şi protopop s-a dovedit un slujitor cu timp şi fără timp în ogorul Bisericii lui Hristos şi al inimilor credincioşilor. Laborioasa, dinamica şi eficienta activitate pastoral-misionară, cultural-spirituală, umanitară şi gospodărească se reflectă astăzi din urmele lăsate pe oriunde şi-a purtat paşii. Autoritar şi blând, exigent şi iertător, a îndemnat totdeauna pe preoţi la împlinirea datoriei sacerdotale printr-o permanentă pregătire teologică, culturală şi duhovnicească. Ostenelile sale în domeniul scrisului teologic şi cultural au văzut lumina tiparului într-o alcătuire intitulată „Omul - un adânc din adâncul lui Dumnezeu“, apărută la Editura Moldopress din Paşcani, şi în lucrarea „Pe urmele arhim. Isaia Teodorescu (Popa Duhu), învăţătorul lui Ion Creangă“, apărută la Editura Golia în anul 2005. Părintele Mihai Mocanu a fost cel mai dârz apărător al mitropolitului Visarion Puiu. El a fost promotorul campaniei de reabilitare a mitropolitului păşcănean, printr-o neobosită activitate de documentare şi publicistică. Scrierile sale au constituit temelia numeroaselor lucrări de specialitate despre viaţa şi activitatea mitropolitului Visarion Puiu, scrise de istorici şi documentarişti. Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 12 noiembrie 2009, începând cu ora 10:30, la Biserica „Sf. Arhangheli“ din Paşcani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!