În ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, când Biserica a celebrat Soborul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, înconjurat de un ales sobor de slujitori. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Sfânta Evanghelie citită și le‑a vorbit celor prezenți despre cum trebuie trăit creștinește Crăciunul.
Sfinţii Atanasie şi Chiril, serbaţi la Iaşi
Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril" din Iaşi şi serbează astăzi hramul. Lăcaşul de închinăciune funcţionează ca paraclis al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi. Programul liturgic a început aseară aici cu slujba Vecerniei unită cu Litia, care a fost oficiată de un sobor de preoţi de caritate din Iaşi. Astăzi, de la ora 8:00, vor fi săvârşite Utrenia, Acatistul Sfinţilor Atanasie şi Chiril şi Sfânta Liturghie. "La final vom săvârşi un Parastas pentru doamnele care au făcut parte din asociaţia filantropică Societatea Ortodoxă a Femeilor Române (SOFR) din Iaşi. În amfiteatrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie se va oficia o slujbă de binecuvântare pentru personalul spitalului, pentru bolnavii internaţi aici şi pentru foştii angajaţi ai unităţii. Se va săvârşi şi un Parastas pentru angajaţii spitalului care au plecat în lumea veşniciei", a declarat pr. Dumitru Păduraru, preot misionar de caritate la Biserica "Sfinţii Atanasie şi Chiril" din Iaşi. Delegatul Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la acest eveniment, va fi pr. Mihai Prodan, inspector în cadrul Sectorului social-filantropic "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Tot astăzi îşi serbează hramul Mănăstirea Copou din Iaşi. Programul liturgic dedicat cinstirii Sfinţilor Atanasie şi Chiril, arhiepiscopii Alexandriei, a început aseară, cu slujba Privegherii, şi va continua astăzi cu Ceasurile, slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie, la care vor participa, ca în fiecare an, sute de credincioşi. "Rugăciunea care se face în ziua hramului este una deosebită. Sfinţii Atanasie şi Chiril au fost mărturisitori ai dreptei credinţe, în perioada lor apărând unele dintre cele mai mari erezii, pe care sfinţii le-au combătut. Noi suntem datori aici, în Iaşi, să avem o lucrare de misiune şi de propovăduire a dreptei credinţe în forma lăsată de Sfinţii Părinţi", a spus stavrofora Maria Magdalena Vrânceanu, stareţa Mănăstirii Copou. (C. Ciofu)