Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfinţii Capadocieni, elogiaţi în cadrul Simpozionului Internaţional „Ştiinţa Teologiei şi Ştiinţele vremii“
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi organizează în perioada 28-30 octombrie 2009, în „Sala profesorilor“ a Facultăţii de Teologie şi în „Sala Consiliu“ a Casei Epivata, Simpozionul Internaţional „Ştiinţa Teologiei şi Ştiinţele vremii“. Întrunirea este dedicată Anului comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni.
În deschiderea simpozionului, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, a amintit faptul că de sărbătoarea Sfintei Parascheva, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, au fost aduse moaştele Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, după care a adresat cuvântul de bun-venit oaspeţilor din ţară şi străinătate, transmiţând, în acelaşi timp, binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Nădăjduim că materialele ştiinţifice care se vor prezenta aici vor apărea în scurt timp într-un volum care să se înscrie în istorie ca o activitate a facultăţii noastre, ca o activitate a dumneavoastră. Universitatea «A. I. Cuza» urmăreşte cu multă atenţie activităţile care se desfăşoară în facultatea noastră şi de fiecare dată ne-am bucurat de multă apreciere şi de multă încurajare din partea ei“, a spus pr. decan. Mai multă aplecare spre studiul vieţii şi al operelor Sfinţilor Capadocieni Comunicările din cadrul simpozionului au fost susţinute ieri de 32 de participanţi din cadrul Facultăţii de Teologie din Iaşi, de la alte facultăţi ale Universităţii „Al. I. Cuza“, precum şi de la facultăţi de teologie din Bucureşti, Târgovişte sau Constanţa, dar şi din străinătate. „Având în vedere importanţa Sfinţilor Capadocieni pentru Teologia răsăriteană, în mod deosebit este firesc şi necesar de a le cunoaşte învăţătura, viaţa, de a afla problematica cu care se confrunta Biserica timpului lor, de a vedea ce soluţii au găsit pentru provocările cu care aceasta s-a confruntat, pentru a vedea ce au însemnat ei pentru învăţătura dogmatică a Bisericii. Sfinţii Capadocieni nu numai că s-au implicat, ci au avut un cuvânt important de spus, care a rămas până astăzi în Biserică. Facultatea noastră a considerat oportun să organizeze un simpozion pe această temă, la care participă profesori, studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Este foarte important ca ceea ce au făcut Sfinţii Părinţi şi ne-au lăsat nouă să nu fie cunoscut doar la nivel de cadre didactice, ci să aibă o pătrundere mult mai largă, în rândul studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi nu numai, pentru ca, auzind ce au făcut şi au însemnat Sfinţii Părinţi pentru Teologia ortodoxă, să dobândească mai multă aplecare spre studiul vieţii şi al operelor lor“, a explicat pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Simpozionul se va încheia astăzi cu un pelerinaj la moaştele Sfântului Vasile cel Mare, aflate în nişa Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi.