La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţii Împărați Constantin și Elena, cinstiţi la Mănăstirea Dobric, Bistriţa Năsăud
În ziua prăznuirii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dobric, cu ocazia hramului.
Ierarhul a binecuvântat, cu această ocazie, sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” şi biblioteca „Mitropolitul Bartolomeu Anania” din cadrul mănăstirii. Cele două proiecte au fost finalizate anul acesta. Biblioteca adăpostește peste 20 de mii de volume din cele 40 de mii din colecția mănăstirii.
Paraclisul mănăstirii și Căminul social pentru persoane vârstnice au fost puse sub ocrotirea celor doi mari sfinți, numiți „cei întocmai cu Apostolii”.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Domnul Hristos, Păstorul Cel bun”, vorbindu‑le celor prezenți despre chemarea pe care o adresează Hristos fiecăruia dintre oameni. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți teologi clujeni. La chinonic, interpretele de muzică populară Oana Matei Coruți și Alina Ceuca au cântat mai multe pricesne.
Preotul Nicolae Pamfil Pioraș, parohul comunității din Buteni, Protopopiatul Huedin, a fost hirotesit duhovnic.
Părintele duhovnic Siluan Farcaș a mulțumit ierarhului, iar maica stareță Veronica Coțofană i‑a oferit ierarhului o cruce pectorală, un engolpion și un aranjament floral.