În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfinţii Martiri Brâncoveni au devenit ocrotitorii oraşului Făgăraş
Începând de ieri şi până pe 24 august, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel efectuează o vizită canonică în Mitropolia Ardealului, la invitaţia IPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ieri, 17 august 2009, a avut loc primirea la Catedrala nouă din Făgăraş, unde s-a săvârşit slujba de Te Deum şi a avut loc citirea Hrisovului privind proclamarea Sfinţilor Brâncoveni drept ocrotitori ai municipiului Făgăraş şi ai Ţării Făgăraşului. Cu acest prilej, Patriarhul Daniel a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Făgăraş din partea Primăriei Municipiului Făgăraş. „S-a desfăşurat o slujbă de Te Deum într-o atmosferă impresionantă la care au participat toţi preoţii din Protopopiatul Făgăraş, de asemenea călugări, credincioşi, oameni veniţi de pretutindeni pentru a fi, cu toţii, laolaltă la acest moment deosebit. Într-o atmosferă însufleţită a luat cuvântul IPS Mitropolit Laurenţiu, care a mulţumit Părintelui Patriarh pentru prezenţa aici şi, de asemenea, pentru efortul pe care l-a făcut venind ca să binecuvinteze pe toţi credincioşii noştri. Apoi municipiul Făgăraş a fost declarat oficial «oraş al Sfinţilor Brâncoveni», iar apoi primarul municipiului Făgăraş, dl. Constantin Sorin Măndruc, i-a înmânat Părintelui Patriarh titlul de «Cetăţean de onoare» al acestei localităţi şi, de asemenea, a salutat prezenţa în mijlocul credincioşilor a tuturor cetăţenilor Făgăraşului, a tuturor oaspeţilor de astăzi. Din partea PF Părinte Patriarh s-au oferit două distincţii deosebite, preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, dl Aristotel Căncescu, ordinul «Sf. Împ. Constantin şi Elena» şi, de asemenea, primarului municipiului Făgăraş, în numele Sf. Voievod Ştefan cel Mare, ordinul care-i poartă numele, pentru eforturile deosebite de ctitorire pe care le face faţă de Biserică”, a declarat pr. Cătălin Dumitrean, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sibiului.
Bun organizator, ctitor de credinţă şi cultură
În cuvântul său, PF Părinte Patriarh a vorbit despre spiritul jertfelnic al Sf. Martir Constantin Brâncoveanu, ca mărturisire a dreptei credinţe ortodoxe în vremuri de încercare. „Pe lângă jertfelnicia lui în calitate de ctitor de biserici, astăzi noi ne amintim, trăim intens şi sentimentul jertfelniciei ca mărturisire a dreptei credinţe ortodoxe în vremuri de încercare. Este uşor să fii credincios când totul merge bine, dar este foarte greu să fii fidel credincios în vreme de ostilitate, de adversitate, de răutate. Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu era un om foarte cult, un om foarte învăţat şi a unit cultura şi credinţa, dar credinţa lui a fost mai tare decât cultura pe care a adunat-o ca un om harnic”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
Preafericirea Sa a subliniat că Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu a fost recunoscut ca valoare şi demnitate nu numai de către români, ci de către mulţi creştini. Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu este un mărturisitor al credinţei, nu doar un om promotor al culturii. Într-o vreme de secularizare există foarte mulţi oameni de cultură, dar puţini unesc atât de profund cultura cu credinţa, până la jertfelnicie. Acest principe român credincios jertfelnic era harnic şi darnic. Era un bun organizator, un ctitor de credinţă şi cultură.
În numărul de mâine al „Ziarului Lumina” revenim cu detalii de la acest eveniment.