În a doua zi de hram la Mănăstirea „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ de la Sâmbăta de Sus, obştea monahală şi oaspeţii de seamă s-au rugat domnitorului sfânt care a ctitorit aşezământul monahal şi care ocroteşte întreaga Ţară a Făgăraşului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în paraclisul mănăstirii.
În fiecare an, hramul Adormirii Maicii Domnului se prelungeşte la Sâmbăta de Sus cu încă o zi de praznic, o sărbătoare prin care Sfinţilor Martiri Brâncoveni li se aduce cinstirea cuvenită atât pentru jertfa adusă lui Hristos prin propriul sânge pentru păstrarea dreptei credinţe, cât şi prin ctitoriile domnitorului Constantin în Ţara Făgăraşului.
Alături de mănăstirea de la poalele Munţilor Făgăraş, închinată sfântului domnitor şi familiei sale martirizate la 1714, stă şi Biserica „Sfântul Nicolae“ din Făgăraş ca mărturii ale dreptei credinţe şi ale dragostei avute de Constantin Brâncoveanu faţă de românii ardeleni, cărora le-a ctitorit aceste monumente de spiritualitate ortodoxă şi de artă creştină.
Credincioşii din Ţara Făgăraşului păstrează vie şi în zilele noastre memoria acestui mare domnitor al Ţării Româneşti, iar în ziua de prăznuire, pe 16 august, vin la Sâmbăta de Sus pentru a i se ruga şi pentru a-l cinsti cum se cuvine. De fapt, toate parohiile din Ţara Făgăraşului sunt în sărbătoare în această zi, pentru că această parte de Ardeal a fost pusă sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni în 2009, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia binecuvântării lucrărilor la Catedrala din Făgăraş.
La hramul din acest an, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu, ca oaspeţi de seamă s-au aflat toţi stareţii, stareţele şi duhovnicii de la mănăstirile din Arhiepiscopia Sibiului. Prezenţa lor la Sâmbăta de Sus, la hramul Sfinţilor Brâncoveni, este un semn de apreciere şi de ataşament faţă de aşezământul monahal de aici, considerat mamă a tuturor mănăstirilor din Ardeal şi marea lavră din această parte a ţării. Alături de aceşti oaspeţi, au mai venit la Sâmbăta de Sus protopopi, monahi, preoţi de parohii şi numeroşi pelerini din ţară. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de obştea monahală.
„Mijlocitori şi rugători“
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre viaţa martirilor brâncoveni şi despre jertfa lor oferită lui Hristos. Ierarhul a subliniat faptul că aceşti martiri sunt modele de vieţuire pentru orice credincios, dar şi pentru monahi, pentru cei chemaţi să se jertfească duhovniceşte pentru Hristos. De asemenea, martirii sunt cinstiţi în mod deosebit pentru că pe baza jertfei lor Biserica s-a extins în toate părţile lumii şi a dat roade.
„Sfinţii Brâncoveni sunt pentru noi mijlocitori şi rugători. Ei s-au rugat astăzi împreună cu noi şi ne ocrotesc, pentru că jertfa lor este bineplăcută în faţa lui Dumnezeu. Sfinţii Martiri Brâncoveni sunt ocrotitorii acestei mănăstiri şi ai Ţinutului Făgăraşului. Ne bucurăm astăzi de acest lucru minunat şi de faptul că ei sunt pentru noi nişte modele. Toţi suntem chemaţi să ne jertfim pentru Hristos, fără să ne dăm viaţa. Trebuie să avem credinţă statornică şi să ne jertfim aşa cum se spune în cinul monahal, adică să ne tăiem voia. Când renunţăm la anumite lucruri care ni s-ar cuveni, săvârşim o jertfă. Când postim, săvârşim o jertfă şi ne bucurăm că avem această posibilitate de a trăi credinţa noastră. Este o jertfire şi atunci când ne rugăm lui Dumnezeu să ducem până la capăt crucea suferinţei primite“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La final, stareţul mănăstirii făgărăşene, arhimandritul Ilarion Urs, le-a mulţumit ierarhului şi celorlalţi oaspeţi pentru participarea la sărbătoarea deosebită de după cea a Adormirii Maicii Domnului, când sunt cinstiţi ocrotitorii aşezământului monahal şi, mai apoi, i-a oferit în dar IPS Mitropolit Laurenţiu o icoană a Sfinţilor Brâncoveni.