Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit duminică, 24 noiembrie, Sfânta Liturghie la Paraclisul arhiepiscopal „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul
Sfinţii Martiri Brâncoveni prăznuiţi la Mănăstirea Cârlomăneşti din Galaţi
Și în acest an, în ziua de pomenire a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Mănăstirea Cârlomăneşti din judeţul Galaţi a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și după rânduială ocrotitorii.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din parohiile Protopopiatului Tecuci. La slujbă au participat oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi din parohiile învecinate, dar şi credincioşi români care lucrează în străinătate, veniţi acasă în perioada verii.
Grupuri de copii şi tineri din mai multe parohii din Protopopiatul Tecuci, înveşmântaţi în port popular autentic, au prezentat un program cultural-artistic ce a constat în recitări de poezii şi intonări de cântări religioase şi patriotice, în cinstea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ocrotitorii aşezământului monahal.
În cuvântul de învățătură, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit credincioșilor despre Mănăstirea Cârlomănești, care a fost în vremuri tulburi reper și sprijin pentru neamul românesc, dar și despre credința nestrămutată a Sfinților Martiri Brâncoveni și sfârșitul mucenicesc al acestora.
„Mănăstirea Cârlomănești coboară în istorie până în timpul Sfântului Ștefan cel Mare, fiind situată în codrii de jos ai Moldovei, arși de numeroase bătălii pentru a învinge și a împinge pe dușmani cât mai departe de hotarele țării. În urmă cu zeci de ani, aici s-a găsit doar scrum, însă, cu mâinile preoților, cântăreților și credincioșilor jertfelnici a fost plantată pădurea și a fost creat aici un adevărat colț de rai, unde Sfinții Martiri Brâncoveni sunt chemați, din Cerul Slavei lui Dumnezeu, pentru a ne învăța și pe noi cei de astăzi să prețuim mai mult credința de care ei nu s-au lepădat, ci au mărturisit-o cu prețul vieții lor, dându-ne pentru viața noastră imboldul mărturisirii unității de credință și de neam”, a spus ierarhul.
La final, pelerinii au fost invitaţi la agapa frăţească oferită în pădurea situată lângă biserica cea nouă a mănăstirii, unde au fost împărţite pachete cu hrană.