La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, sărbătoriţi de românii din Suedia
Parohia ortodoxă română din Sölvesborg (Suedia) şi-a sărbătorit sâmbătă, 12 noiembrie, ocrotitorii. Sfânta Liturghie în cinstea Sfinţilor Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu a fost săvârşită de Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.
"Cum rar se întâmplă în această perioadă a anului în peninsula scandinavă, Bunul Dumnezeu ne-a dăruit o frumoasă şi însorită zi de toamnă în care i-am sărbătorit pe Sfinţii Martiri şi Mărturisitori Năsăudeni, ocrotitorii parohiei noastre ortodoxe române din oraşul Sölvesborg, situat în sud-estul Suediei. Această parohie am înfiinţat-o la începutul anului 2009, iar la doar câteva luni de la întemeiere şi de la numirea aici în slujirea de preot a tânărului Alin Ioan Popa, Milostivul Dumnezeu ne-a ajutat să intrăm în posesia unei suprafeţe de teren de 2.500 mp, vândută de primăria oraşului Sölvesborg pe o sumă simbolică nou-înfiinţatei parohii din localitate. Terenul se află nu departe de centrul oraşului, aproape de ţărmul Mării Baltice, într-o zonă foarte agreabilă. Am pus deja piatra de temelie pentru noua biserică de lemn în stil tradiţional maramureşean şi pentru Centrul pastoral-cultural "Dumitru Stăniloae", care se va înălţa în incinta lăcaşului de închinare. Acest aşezământ ne dorim să fie unul dintre punctele de reper în aceste ţinuturi scandinave, reprezentând o fereastră către tot ceea ce înseamnă valori creştine ortodoxe româneşti, locul unde Dumnezeu dăruieşte pace şi binecuvântare celor care trec pragul Casei Sale şi punte de legătură între România şi Scandinavia şi datorită faptului că avem o moştenire creştină şi culturală comună, fiindcă atât în România, cât şi în Europa de Nord se întâlnesc străvechile biserici de lemn", ne-a spus Preasfinţitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. (Gh.C. Popa)