Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, cinstiţi în Mărginimea Sibiului
În cadrul săptămânii duhovniceşti închinate Sfinţilor Mărturisitori din Ardeal, manifestare organizată de Protopopiatul Sălişte, judeţul Sibiu, a avut loc sâmbătă, 18 octombrie, o sărbătoare spirituală în comunitatea de la Tilişca, prin care au fost cinstiţi strămoşii mărturisitori ai credinţei ortodoxe. Credincioşii s-au închinat la moaştele a peste 40 de sfinţi, aduse la biserica parohială cu ocazia acestui eveniment.
Chiar dacă sărbătoarea de la Tilişca a fost organizată într-o zi de sâmbătă, credincioşii au umplut Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitate, lăsând preţ de câteva ore treburile gospodăreşti pentru a se ruga şi mai ales pentru a cinsti sfinţii, preoţii şi vrednicii înaintaşi din Mărginimea Sibiului, care au pătimit pentru credinţa ortodoxă. Comunitatea de la Tilişca a adus prin această manifestare spirituală un omagiu strămoşilor care au făcut parte din delegaţiile românilor la Viena şi care au avut de suferit din cauza refuzului de a trece la Uniaţie. Nu în ultimul rând şi-au amintit de preoţii care le-au păstorit înaintaşii cu mult devotament faţă de credinţa străbună şi fără nici o urmă de frică înaintea ameninţărilor venite din partea uniatiştilor.
Cel mai cunoscut dintre slujitorii de la acea vreme este părintele Pătru cel Şchiop, despre care se spune că a scăpat de prigonitorii uniatişti sărind pe geamul bisericii. Un alt preot mărturisitor şi apărător al Ortodoxiei la Tilişca este Petru Iuga. Crucile de pe mormintele acestor preoţi au fost refăcute recent de comunitatea de la Tilişca, prin eforturile actualului paroh, Ioan Teşa. Crucile au fost sfinţite la această sărbătoare şi rămân ca o mărturie a respectului faţă de aceşti martiri ai credinţei.
La Tilişca au fost evocaţi şi alţi mărturisitori, precum una dintre preotese, vândută ca slugă la preotul uniatist şi răscumpărată mai apoi cu o importantă sumă de bani.
Apoi, credincioşii din satul de la poale de munte şi-au adus aminte de Bucur Mihail, Stan Bârsan, Mihail şi Dan Miclăuş, Moga Raghen, Ioan Bratu, Mihail Bunea, Lazăr Podariu şi mulţi alţii, care au fost prigoniţi alături de familiile lor şi de preoţii ortodocşi, dar care au luptat până la capăt pentru credinţa lor, au mers în delegaţii la Viena şi au înaintat plângeri către Mitropolia sârbă de Karlovitz. Aşadar, alături de Sfinţii Mărturisitori din Ardeal, prăznuiţi în fiecare an la 21 octombrie, prin săptămâna duhovnicească organizată de Protopopiatul Sălişte cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, sunt evocaţi şi cinstiţi toţi strămoşii actualilor credincioşi din satele din Munţii Cindrelului, care au rămas în memorie ca adevăraţi stâlpi ai Ortodoxiei de pe aceste meleaguri.
„O pioasă recunoştinţă“
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 10 preoţi, condus de protopopul de Sălişte, Petru Toader Damian. Au fost prezenţi primarul Dumitru Răceu, autorităţi locale, fii ai satului şi oaspeţi din alte comunităţi. Slujba religioasă a impresionat oaspeţii nu doar prin soborul slujitor, ci şi prin participarea credincioşilor, care au dat răspunsurile liturgice în cor, demonstrând astfel ataşamentul lor faţă de cele sfinte şi dorinţa de a fi activi în comunitatea liturgică.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, protopopul Petru Toader Damian a evocat preoţii şi credincioşii mărturisitori din Tilişca şi a subliniat importanţa sărbătorii pentru Mărginimea Sibiului.
„În această zi a rânduit Dumnezeu să fim împreună-slujitori şi să-i pomenim, să ne aducem aminte şi să-i cinstim alături de sfinţi pe cei din comunitatea dumneavoastră care au pătimit pentru dreapta credinţă, au ridicat aceste monumentale biserici şi au mărturisit Ortodoxia aici. Fiecare dintre dumneavoastră sunteţi urmaşii acestora şi trebuie să avem o pioasă recunoştinţă faţă de ei şi să ne aducem aminte de ostenelile lor, de jertfa lor, de tăria credinţei lor şi de dragostea lor faţă de Dumnezeu. Toate acestea au făcut din comunitatea dumneavoastră una fruntaşă“, a spus pr. Damian.
La final, parohul Ioan Teşa a mulţumit preoţilor pentru participarea la această sărbătoare, Protopopiatului Sălişte pentru iniţiativă şi, nu în ultimul rând, credincioşilor pentru interesul arătat faţă de valorile spirituale locale. Părintele Teşa a prezentat oaspeţilor cele mai importante date din istoria comunităţii de la Tilişca, subliniind dragostea credincioşilor faţă de locaşul de cult foarte valoros, un monument istoric de la 1782, cu o arhitectură unică şi o pictură tradiţională readusă la lumină prin restaurarea din ultimii ani.
„Voinţa noastră este de a merge mai departe şi de a fi în Biserica noastră străbună. Suntem prezenţi la sfintele slujbe cu toată fiinţa noastră şi mulţumim tuturor pentru această sărbătoare de astăzi“, a spus pr. Ioan Teşa.
Moaştele a peste 40 de sfinţi
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Parastas pentru toţi preoţii slujitori şi ctitorii bisericii parohiale. Sărbătoarea de la Tilişca a fost încununată de aducerea spre închinare a unor odoare de mare preţ. Un veşmânt prin care au fost acoperite moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi, Capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu şi o raclă cu moaştele a 40 de sfinţi, păstrată în biserica Parohiei Moeciu de Jos, judeţul Braşov, au fost aduse spre cinstire la Tilişca şi au rămas spre închinare până a doua zi.