Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţii Mărturisitori, cinstiţi în Protopopiatul Sălişte
Mai multe parohii din Protopopiatul Sălişte organizează în perioada 14-21 octombrie o serie de manifestări duhovniceşti prin care sunt cinstiţi Sfinţii Mărturisitori din Ardeal. În mai multe biserici vor fi oficiate slujbe religioase, iar credincioşii vor avea posibilitatea să se închine la capul Sfântului Andrei Şaguna şi la un fragment din moaştele Sfântului Nectarie.
Săptămâna Sfinţilor Mărturisitori este organizată la iniţiativa protopopului de Sălişte, Petru-Toader Damian. Prin aceste manifestări, clerul şi credincioşii din Mărginimea Sibiului doresc să aducă prinosul lor de cinstire şi recunoştinţă faţă de cei care în urmă cu mai bine de două secole au luptat pentru credinţa ortodoxă şi au sfârşit în groaznica temniţă de la Kufstein.
Mărturisitorii din Ardeal, Oprea Miclăuş din Sălişte, ieromonahii Visarion Serai şi Sofronie de la Cioara, preotul Ioan din Galeş, Moise Măcinic din Sibiel, ierarhii Ilie Iorest şi Sava Brancovici, au rămas în conştiinţa neamului ca vrednici slujitori şi apărători ai Ortodoxiei din Transilvania aflată sub stăpânire austriacă şi sub opresiune uniatistă. Mărginimea Sibiului a fost un adevărat bastion de apărare a credinţei neamului românesc şi de aceea cultul acestor sfinţi are menirea de a conştientiza comunităţile asupra valorilor Bisericii străbune şi a poporului ardelean.
„Dorim ca prin aceste manifestări să întărim cultul acestor Sfinţi Mărturisitori, dar şi cel al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Aceşti mari sfinţi ai neamului românesc rămân în conştiinţa noastră ca vrednici apărători ai Bisericii străbune şi ca trăitori ai Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, ne-a spus protopopul Petru-Toader Damian.
Sărbătoare în Mărginimea Sibiului
Pe lângă aceşti sfinţi, credincioşii din Mărginimea Sibiului vor omagia şi pe înaintaşii lor care i-au însoţit pe Sfinţii Mărturisitori la Viena, la jumătatea secolului al XVIII-lea, pentru a înainta un memoriu împărătesei Maria Tereza.
Însoţitorii Sfinţilor Mărturisitori au pierit şi ei în temniţa de la Kufstein şi vor fi pomeniţi în slujbele religioase oficiate în bisericile din Mărginimea Sibiului. Astfel, în locaşurile de închinare din Sălişte, Gura Râului, Orlat, Tilişca, Poiana Sibiului, Galeş, Jina şi Sibiel, se vor săvârşi în perioada amintită Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu şi pomeniri.
Credincioşii vor afla mai multe despre lupta acestor mărturisitori ai Ortodoxiei pentru păstrarea credinţei românilor din Ardeal şi despre sfârşitul lor tragic. Momentul culminant al Săptămânii Sfinţilor Mărturisitori va fi pe 21 octombrie, în ziua lor de pomenire. Ca în fiecare an, bisericile din Mărginimea Sibiului vor fi în sărbătoare şi vor aduna sute de credincioşi pentru a-i cinsti pe aceşti mărturisitori din Ardeal.