De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
„Sfinţii nu se despart niciodată de locurile în care au petrecut“
După ce joi, 29 august, de sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Secu a avut hramul istoric, în ziua de 30 august, de pomenirea Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, vechea aşezare nemţeană şi-a serbat cel de-al doilea hram. Slujba Sfintei Liturghii în cinstea ocrotitorilor Mănăstirii Secu a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de un impresionant sobor de peste 30 de stareţi, ieromonahi şi preoţi de mir, din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Cel de-al doilea hram al Mănăstirii Secu, pomenirea Sfântului Varlaam, mitropolitul Moldovei, şi a Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, s-a bucurat de prezenţa a sute de pelerini, veniţi din toate colţurile ţării. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un numeros sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii şi de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi. Credincioşii prezenţi la hram s-au închinat la moaştele Sfântului Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei, dar şi la mormântul Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, episcopul Romanului, aflat în absida din dreapta mănăstirii. În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşite, au fost pomeniţi în rugăciune şi ctitorii Mănăstirii Secu.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Teodosie le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi nevoinţele sfinţilor prăznuiţi, subliniind de ce aceştia se bucură de o cinste atât de mare: „În această zi noi prăznuim păstorii cei buni ai Moldovei, pe Sfântul şi Marele mitropolit Varlaam şi pe episcopul Ioan de la Râşca, arhiepiscop de Roman, care a fost şi ucenic al mitropolitului Varlaam. De aceea am venit, astăzi, la această venerabilă mănăstire, pentru a primi din nou oblăduirea acestor părinţi care au vegheat asupra turmei lor cuvântătoare, în vremea păstoririi lor, dar care veghează şi acum asupra noastră, pentru că sfinţii nu se despart niciodată de locurile în care au petrecut. Atunci când sunt chemaţi în ajutor şi rugăciune, sfinţii vin fără de preget. Iată, şi aceşti doi sfinţi părinţi pomeniţi astăzi sunt cu adevărat luminători ai Moldovei, iar pentru Mănăstirea Secu, sunt cei care strălucesc în această veche aşezare, străjuind-o şi purtându-i de grijă, ca unii care au vieţuit în ea“.
La finalul slujbei, arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, a mulţumit Arhiepiscopului Tomisului, părinţilor slujitori şi credincioşilor, pentru prezenţă şi pentru împreuna-rugăciune, după care a urmat tradiţionala agapă.
Sărbătoare şi la Fundaţia „Varlaam Mitropolitul“
Printre cei prezenţi la slujba celui de-al doilea hram al Mănăstirii Secu, s-au numărat şi cei din conducerea şi personalul Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care, alături de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, au dorit să aducă mulţumire Sfântului ocrotitor al instituţiei din care fac parte, tocmai în locul în care se află sfintele lui moaşte. Pelerinajul la Mănăstirea Secu a celor de la Fundaţia „Varlaam Mitropolitul“, precum şi la alte mănăstiri din ţinutul Neamţului, a făcut parte dintr-o serie mai amplă de activităţi, desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Sfântului mitropolit Varlaam, prin care s-au numărat rugăciuni în comun, participare la sfintele slujbe, vizionare de filme şi ateliere formative, oferirea de daruri reciproce etc.