Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Sfinţii Rafail şi Partenie, sărbătoriţi la Agapia Veche
În calendarul Bisericii noastre sunt pomeniţi astăzi Sfinţii Cuvioşi Rafail şi Partenie de la Agapia. La Mănăstirea Agapia din judeţul Neamţ, pomenirea celor doi sfinţi a început aseară, când a avut loc slujba Privegherii, iar în această dimineaţă se oficiază Sfânta Liturghie.
Canonizarea sfinţilor nemţeni a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 5-7 martie 2008. În data de 5 iunie 2008, la Mănăstirea Neamţ, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul sărbătorii Înălţării Domnului, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării a nouă părinţi cuvioşi din ţinutul Neamţului, printre care şi Sfinţii Cuvioşi Rafail şi Partenie de la Agapia. La Agapia Veche proclamarea locală a canonizării a avut loc pe 21 iulie 2008, la sfârşitul Sfintei Liturghii, oficiată de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi cinci ierarhi. Cuviosul Rafail a fost monah în vechiul aşezământ călugăresc Agapia din Deal, în veacul al XVI-lea, fiind venerat încă din secolul al XVII-lea, mai ales în Moldova, chiar de Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care i-a cinstit moaştele. Toţi îl priveau ca pe o icoană a virtuţilor, iar în pomelnicele vechi este numit „fericitul stareţ Rafail“. Cuviosul Partenie de la Agapia Veche a trăit în secolul al XVII-lea, fiind urmaşul sihaştrilor din Munţii Agapiei. Tradiţia spune despre Sfântul Partenie că a sihăstrit în Muntele Scaunele, după modelul pustnicilor dinaintea sa: ziua se ruga în singurătate, mai ales cu Psaltirea, pe care o ştia pe dinafară, iar la apusul soarelui gusta puţină pâine şi legume fierte, după care toată noaptea rostea Rugăciunea lui Iisus, în timp ce împletea coşuri. (S.D.)