Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințire de biserică în localitatea nemțeană Sofrăcești
Duminică, 7 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Sofrăcești, Protopopiatul Roman, pentru a săvârși slujba de resfințire a lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, înconjurat de soborul preoților din Protopopiatul Roman, coordonați de preotul protopop Dan Alexandru Antoce, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de resfințire a lăcașului de cult și a lucrărilor realizate în întreg ansamblul ecleziastic, cu osteneala credincioșilor din această parohie, informează Biroul de presă al eparhiei.
Lucrările realizate de-a lungul timpului, sub coordonarea preotului paroh Constantin-Cristian Vasilică, au cuprins zidirea casei praznicale (1996), zidirea casei parohiale (2000), schimbarea acoperișului lăcașului de cult și restaurarea exteriorului bisericii (2013), achiziționarea a trei clopote, construirea Altarului de vară (2014), achiziționarea a 4 iconostase sculptate în lemn (2020-2023), recondiționarea catapetesmei, refacerea instalației electrice, realizarea încălzirii în pardoseală și repictarea la interior a lăcașului de cult.
Pentru coordonarea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult și a ansamblului ecleziastic, de-a lungul ultimilor ani, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim a oferit preotului paroh Crucea Țării de Jos, ce mai înaltă distincție a Eparhiei Romanului și Bacăului, iar ctitorilor înnoitori le-au fost oferite diplome și distincții, între care și domnului Dan-Marian Lupu, primarul comunei Trifești.
În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța sfințirii unui lăcaș de cult pentru comunitatea credincioșilor care s-au ostenit cu ridicarea acestuia sau restaurarea lui. De asemenea, ierarhul a vorbit despre trăirea creștină în comuniune cu Dumnezeu și întâlnirea credinciosului cu Dumnezeu împlinită în biserica reînnoită de comunitate sub coordonarea preotului, fiecare credincios având datoria de a participa activ la viața bisericii prin sprijinirea lucrării preotului.
„O biserică reînnoită reînnoiește și sufletele noastre, iar această reînnoire se simte mai ales în inima preotului și a celor care l-au sprijinit concret și direct. În biserică, fiecare credincios trebuie să fie activ și fiecare participare la un eveniment spiritual devine o treaptă în plus în cunoașterea lui Dumnezeu sau a sensurilor vieții care ne ajută să găsim sau să menținem calea pe care am pornit către El. Dumnezeu să binecuvânteze această lucrare a comunității dumneavoastră”.