Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţire de biserică în Parohia Peştişani
Credincioşii Parohiei gorjene Peştişani au participat în număr mare la slujba de sfinţire a bisericii cu hramurile "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" şi "Sfânta Alexandra". Evenimentul a avut loc sâmbătă, 5 noiembrie, şi s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Peste 200 de credincioşi din comuna Peştişani, judeţul Gorj, au participat la Sfinta Liturghie oficiată sâmbătă, 5 noiembrie, de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la noua biserică din cimitirul parohial. Evenimentul a început cu slujba de târnosire a noului lăcaş de închinare. "Învierea face parte din viaţa noastră" În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre sensul vieţii veşnice, arătând că, după moarte, sufletul omului este condiţionat de faptele săvârşite în această viaţă. "Sfânta Scriptură ne spune că la glasul Arhanghelului şi la trâmbiţa lui Dumnezeu cei drepţi vor ieşi spre învierea vieţii, iar păcătoşii, spre învierea osândirii. Învierea face parte din viaţa noastră pentru că Dumnezeu nu este al celor morţi, ci al celor vii. El se bucură de noi atunci când suntem în preajma Sa, aşa cum spune cântarea antifonică: "Împrejurul mesei Tale văzând pe fiii Tăi, purtând stâlpări de fapte bune". Aşa se face că sufletele drepţilor sunt în mâna lui Dumnezeu şi niciodată stricăciunea nu se poate atinge de ele. În lumea aceasta, sufletul se manifestă în trup. De aceea putem vedea pe faţa omului înţelepciunea, credinţa sau faptele bune. În viaţa de dincolo, trupul se vede prin suflet, adică sufletul se arată ca o făclie purtătoare de lumină şi se bucură odată cu trupul. Ar fi fost nedrept ca sufletul să se bucure în ceruri şi trupul să zacă în mormânt. Dumnezeu nu lasă această nedreptate, ci, la sfârşitul veacurilor, El va porunci ca sufletul să se unească cu trupul şi să primească ceea ce i se cuvine, după faptele sale", a conchis IPS Părinte Irineu. Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfânta Alexandra" a fost ctitorită spre pomenirea enoriaşei Alexandra Nicolţoiu, fiică a parohiei, trecută la Domnul la vârsta de numai 21 de ani. Pentru osteneala depusă la finalizarea lucrărilor, IPS Părinte Mitropolit a acordat mai multe gramate arhiereşti de mulţumire: preotului paroh Pantelimon Chiată, inginerului Gheorghe Nicolţoiu, arhitectului Tudor Răgălie, inginerului Toma Ciucă şi enoriaşului Aristotel Bojincă.