La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţire de biserică în statul Victoria, Australia
Duminică, 28 aprilie, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, preotul şi credincioşii Parohiei ortodoxe române „Sfântul Apostol Toma“ din Dandenong - Narre Warren, statul Victoria, Australia, după multe încercări, au avut bucuria de a începe slujirea liturgică în lăcaşul de cult amenajat pe proprietatea parohiei cumpărate în urmă cu trei ani. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de Preasfinţitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei şi Noii Zeelande.
A urmat slujba Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, oficiată de ierarhul român împreună cu părintele paroh Marian Dincă. La aceste slujbe au participat numeroşi credincioşi, care şi-au văzut împlinit visul de a avea biserică românească în aceste suburbii ale oraşului Melbourne în care trăiesc mulţi români. „După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Părinte Mihail, în cuvântul de învăţătură, a adus mulţumire Bunului Dumnezeu şi Sfântului Apostol Toma, ocrotitorul acestei parohii, pentru ajutorul acordat în trecerea peste toate încercările şi obstacolele întâmpinate. A felicitat apoi pe toţi credincioşii din Melbourne, în special pe cei din parohie, pentru rugăciunile, susţinerea materială şi pentru efortul depus în desăvârşirea acestui proiect, rugându-i pe toţi să păstreze dreapta credinţă, tradiţiile noastre curate şi să rămână uniţi în jurul Bisericii. Am mulţumit Preasfinţiei Sale pentru binecuvântarea acordată dintru începutul slujirii arhiereşti pe pământul australian de a fi înfiinţată această a doua parohie din Melbourne, precum şi pentru frumoasele cuvinte adresate întregii parohii“, ne-a declarat părintele paroh Marian Dincă.
Din partea parohiei, în semn de recunoştinţă şi dragoste pentru părinteasca purtare de grijă, Preasfinţia Sa a primit o icoană cu Cina cea de Taină. Totodată, părintele paroh a mulţumit tuturor credincioşilor care şi-au arătat dragostea faţă de Dumnezeu şi de Biserica Mântuitorului Iisus Hristos, care prin susţinerea şi munca lor au făcut posibil ca parohia să îşi înceapă activitatea în propriul lăcaş de cult.
La acest eveniment important din viaţa parohiei au participat dr. Cristina Stuparu, reprezentantă a Ambasadei României în Australia, Nicolae Cojocaru, consul onorific al României la Melbourne, Luke Donnelan, membru al Parlamentului, şi Rafal Kaplon, consilier local al Primăriei Casey pentru Narre Warren North. Domniile lor s-au adresat credincioşilor din biserică şi şi-au exprimat mulţumirea pentru invitaţie, adresând felicitări pentru efortul depus de membrii comunităţii pentru a avea această biserică ortodoxă care să deservească credincioşii români din suburbiile de sud-est ale metropolei australiene Melbourne.
Pentru acest eveniment din viaţa spirituală a Parohiei „Sfântul Apostol Toma“, Cristina Stuparu a citit mesajul ambasadorului României la Canberra, dr. Mihai Stuparu. Pr. paroh Marian Dincă a mulţumit fiecăruia dintre distinşii invitaţi pentru prezenţa la această mare bucurie a comunităţii şi pentru ajutorul acordat în vederea începerii activităţii bisericeşti pe proprietatea parohiei.