În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfinţire de pictură şi piatră de temelie pentru o nouă biserică la Iaşi
Luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit pictura paraclisului din incinta Spitalului „Providența” din Iaşi. Tot luni, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în curtea unității medicale, iar la final a pus piatra de temelie pentru noua biserică din cartierul ieșean Cug, ce îi va avea ca ocrotitori pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Paraclisul „Sfânta Treime” din incinta Spitalului ieșean „Providența” și-a sărbătorit luni hramul prin slujire arhierească. Alături de Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, și slujba de sfințire a picturii lăcașului de cult. Din sobor au făcut parte părintele Constantin-Cătălin Puiu, preotul misionar al unității medicale, arhimandritul Nicodim Petre, consilierul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Narcis Axinte, consilierul Sectorului medical și asistență socială „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Marius Daniel Profir, protoiereul Protopopiatului Iași II, părintele Ioan Boampă, parohul Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” - Cug. Răspunsurile la strană au fost oferite de câțiva psalți ai Corului „Sfântul Ioan Damaschinul” de la Biserica „Sfântul Sava” din Iași, dirijat de Amfian Cazac.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: „Călăuză, ghid de supraviețuire în lumea aceasta este cuvântul Domnului Hristos din Evanghelia acestei duminici: «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor». În general, în trei locuri aflăm acest «unde» din cuvântul Domnului: în viața de familie, în viața de parohie și la locul de muncă. Acesta este triplul context în care omul își poate găsi și menține echilibrul și mersul statornic în lumea aceasta, chiar dacă uneori mai sunt și căderi”.
În cadrul Liturghiei, teologul Mihai-Alex Olteanu, muzeograf la Muzeul Mitropolitan Iași, a fost hirotesit ipodiacon.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul a pus piatra de temelie pentru biserica Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” - Cug. Sfântul locaș, pus sub ocrotirea sfinților martiri români, se va ridica lângă Spitalul „Providența”.
Ca dovadă a gratitudinii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru lucrările săvârșite, directorul Spitalului „Providența” - Marinel Talpeș, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă”. De asemenea, părintele Ioan Boampă, clericul spitalului până în anul 2012, şi părintele Constantin-Cătălin Puiu, actualul preot slujitor de la Spitalul „Providența”, au primit Distincția „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Credincioşii şi binefăcătorii care au sprijinit lucrările de la sfântul lăcaş au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan distincţii de vrednicie. Printre aceștia s-a numărat și medicul Nicoleta Dimitriu, principalul donator.