În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfinţire în Cartierul Arhitecţilor din Cisnădie
Biserica „Sfântul Mare Mucenic Laurenţiu” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Cartierul Arhitecţilor al oraşului Cisnădie, judeţul Sibiu, a fost sfinţită în Duminica a 7-a după Rusalii.
Biserica ridicată în urmă cu doi ani în cartierul aflat în apropierea municipiului Sibiu, unde locuiesc multe familii tinere şi unde nu exista lăcaş de închinare, a fost târnosită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, cu Sfântul şi Marele Mir. La interior a fost sfinţită şi înveşmântată Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au aşezat moaşte. De asemenea, ierarhul a sfinţit catapeteasma şi icoanele din lăcaşul de cult.
Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina, iar mai apoi au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în apropierea lăcaşului de cult.
Părintele vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhim. Ioachim Tomoiagă, a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat sensurile duhovniceşti ale textului scripturistic care prezintă minunea vindecării a doi orbi şi a unui mut în Capernaum.
Ierarhul a explicat credincioşilor prezenţi rânduiala sfinţirii unei biserici, apoi a prezentat vieţile celor doi mari sfinţi ocrotitori ai lăcaşului de cult, îndemnându-i pe credincioşi să se roage Sfântului Arhidiacon Laurenţiu şi Sfântului Andrei Şaguna pentru a primi ajutor şi mijlocire înaintea lui Dumnezeu.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe locuitorii cartierului care au sprijinit construirea bisericii şi i-au ajutat pe cei doi preoţi parohi, Tiberius Nicolae Macrea şi Emil Oancea, pentru a duce la bun sfârşit prima etapă a proiectului de ridicare în Cartierul Arhitecţilor a Ansamblului „Sfântul Nicolae”, care va cuprinde, pe lângă lăcaşul de cult, şi un centru socio-educaţional, cu o grădiniţă şi alte aşezăminte. Terenul pe care s-a ridicat biserica şi unde vor continua celelalte lucrări misionare a fost achiziţionat de Arhiepiscopia Sibiului.
La final, preotul Emil Oancea a fost hirotesit iconom, iar Consiliul parohial, Primăria şi Consiliul local Cisnădie au primit din partea ierarhului acte de cinstire. Mitropolitul Transilvaniei a oferit bisericii câte o icoană a celor doi sfinţi ocrotitori şi o cruce de binecuvântare. Sărbătoarea s-a încheiat cu sfinţirea crucii de lemn ridicată pe terenul unde s-a construit biserica, pentru a se marca locul unde acum se adună credincioşii în rugăciune.