De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Sfinţire şi parastas la locul tragediei de la Mălâncrav
Troiţa ridicată pe locul unde s-a produs tragedia aviatică din 21 noiembrie a fost sfinţită de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat şi un parastas pentru cei opt militari căzuţi la datorie în accidentul de la Mălâncrav, în prezenţa familiilor şi a oficialităţilor.
Pe locul de pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu, unde la 21 noiembrie elicopterul militar YAR-330 PUMA se prăbuşea, luând vieţile a opt dintre cei zece ofiţeri, a fost ridicată de către autorităţi o troiţă în amintirea eroilor căzuţi la datorie. Troiţa a fost sfinţită marţi, 2 decembrie, de IPS Mitropolit Laurenţiu şi un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba de sfinţire, urmată de un parastas, au participat familiile celor opt militari, prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli, primarul comunei Iacobeni, Ioan Vasile Cori, militari şi apropiaţi ai victimelor tragediei aviatice.
Locul tragediei a fost marcat atât de troiţa ridicată în amintirea celor opt eroi ai neamului, dar şi de o cruce a Răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca aici să existe un spaţiu de rugăciune şi de meditaţie. Pe troiţia ridicată de Primăria Iacobeni au fost inscripţionate numele şi gradele celor opt militari căzuţi la datorie, încât rudele şi apropiaţii, dar şi cei care trec pe aici să-şi amintească de victimele accidentului aviativ.
„Acest loc îi uneşte pe toţi“
După slujba de sfinţire şi parastas, IPS Mitropolit Laurenţiu şi-a exprimat condoleanţele faţă de familiile îndoliate, pe care le-a îmbărbătat în aceste clipe grele din vieţile lor.
„Militarii sunt cinstiţi de toţi oameni, pentru că ei şi-au ales nu doar să poarte o uniformă deosebită, ci şi să împlinească o lucrare nobilă, de a păzi şi de a veghea tot ceea ce avem şi pe noi înşine. Chiar dacă nu se ajunge la conflict, Armata este chezăşia şi încrederea noastră că ne apără cineva cu ajutorul şi lucrarea Bunului Dumnezeu. Domnul primar din Iacobeni, ca şi noi toţi, a fost afectat de faptul că pe acest teritoriu s-a întâmplat această tragedie şi a dorit ca acest loc să fie marcat de două semne: de Crucea răstignirii Mântuitorului Iisus Hristos şi de o cruce cu numele celor care şi-au dat viaţa, a acestor militari eroi. Toţi cei care rămân şi îşi împlinesc datoria până la capăt sunt cuprinşi de o credinţă puternică şi statornică. Acest loc îi uneşte pe toţi şi arată ceea ce s-a întâmplat, iar toată lumea care trece pe aici să se închine la Sfânta Cruce ia de aici singura mângâiere posibilă, care vine de la Dumnezeu“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.